Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Iranul anunţă că va încălca limita privind rezervele de uraniu îmbogăţit începând cu 27 iunie

Iranul a informat că va încălca începând cu 27 iunie limita privind rezervele de uraniu îmbogăţit prevăzută în acordul nuclear din 2015 semnat cu puterile mondiale, relatează BBC.

Teheranul a anunţat în mai că îşi va mări de patru ori producţia de uraniu slab îmbogăţit ca răspuns la sancţiunile reimpuse de SUA. Uraniul îmbogăţit este folosit pentru a crea combustibil pentru reactoare dar şi pentru arme nucleare.

Puterile europene au avertizat Iranul că nu vor avea de ales şi vor fi nevoite să reimpună sancţiunile dacă acordul va fi încălcat.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au încercat să salveze acordul de când SUA s-au retras în 2018.

Însă Iranul susţine că cele trei ţări nu au reuşit să protejeze sectorul bancar şi cel al petrolului din Iran de sancţiunile americane. Acestea au declanşat un colaps economic şi au adus o recesiune adâncă în republica islamică.

La începutul lui mai, Trump a anulat excepţiile pentru sancţiunile SUA acordate ţărilor care încă achiziţionau petrol de la Iran, iar Teheranul a anunţat atunci că va înceta să respecte anumite prevederi din acord precum limitele privind rezervele de uraniu îmbogăţit şi apă grea.

Sursa : news.ro

Recomandari