Antena Căutare

Iranul va anunţa retragerea parţială din acordul nuclear

Iranul va anunţa retragerea sa parţială din acordul nuclear semnat cu puterile mondiale, la un an după ce preşedintele american Donald Trump a retras SUA din tratatul semnat în 2015, a anunţat Teheranul, relatează The Guardian.

Iranul va anunţa retragerea parţială din acordul nuclear
Mohammad Javad Zarif, ministru de externe iranian | Twitter

Iranul va anunţa retragerea sa parţială din acordul nuclear semnat cu puterile mondiale, la un an după ce preşedintele american Donald Trump a retras SUA din tratatul semnat în 2015, a anunţat Teheranul, relatează The Guardian.

„Măsurile de reciprocitate” anunţate miercuri vor fi transmise oficial ambasadorilor ţărilor membre – Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia. Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe, va publica detaliile tehnice şi legale într-o scrisoare trimisă reprezentantei UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini.

Iranul insistă că acest lucru nu va însemna retragerea totală din acord şi ar putea include o perioadă de graţie pentru UE pentru a-şi implementa obligaţiile înainte ca noi măsuri să fie luate.

Washingtonul va considera această decizie drept dovadă a faptului că acordul a eşuat şi nu mai merită respectat.

Oficialii UE au fost informaţi în privat de acest anunţ la o întâlnire care a avut loc marţi.

Franţa a fost prima ţară care a reacţionat,, avertizând că Europa nu va avea de ales decât să impună sancţiuni economice asupra Iranului dacă Teheranul nu va respecta acordul.

„Nu dorim ca Teheranul să anunţe mâine acţiuni care vor încălca acordul nuclear, pentru că în acest caz noi europenii vom fi obligaţi să reimpunem sancţiuni precum cele din termenii înţelegerii”, a declarat o sursă.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani este sub presiune intensă pe plan intern pentru a lua contramăsuri după retragerea SUA.

Teheranul şi-a pierdut răbdarea cu eforturile Europei de a crea un nou mecanism financiar care ar permite firmelor europene să continue activităţile comerciale cu Iranul şi să evite sancţiunile SUA.
Iranul va susţine că anunţul său respectă secţiunile 26 şi 36 ale acordului, care stipulează că Iranul poate lua măsuri dacă una dintre părţi se retrage.

Zarif a declarat conform presei de stat miercuri că Iranul îşi va reduce unele “angajamente”.
“Viitoarele acţiuni ale Iranului vor respecta acordul din care Republica Islamică nu se va retrage. Uniunea Europeană şi alţii … nu au avut puterea de a rezista presiunii SUA, drept urmare Iranul se va retrage din unele angajamente voluntar”, a afirmat el.

Sursa: News.ro

Pakistan: Atac cu bombă la cel mai mare templu, în timpul Ramadanului... Opt oameni au murit în această dimineață, la ora 4:15! Printre victime sunt cinci polițiști...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x