Iranul va securiza Strâmtoarea Ormuz şi nu va permite niciun fel de perturbare a transportului maritim

 

Declaraţia oficialului iranian a fost făcută marţi, la Paris, în cadrul unei întâlniri cu ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

„Iranul va face tot posibilul pentru a securiza regiunea, în mod special Strâmtoarea Ormuz şi nu va permite niciun fel de perturbare a transportului maritim în această zonă sensibilă”, a spus Abbas Araqchi.

Situaţia din această regiune este una tensionată, în contextul în care Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz, în replică la capturarea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei.

Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”. Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Acum două săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Sursă: Mediafaxfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI