Antena Căutare

Irlanda arunca pactul de austeritate european in haos cu un posbil referendum

Irlanda socheaza Europa anuntand un posibil referendum privind adoptarea pactului de austeritate european, ceea ce creeaza riscuri fara precedent in Zona Euro. Masura ar putea irita si guvernul de la Berlin.

Premierul britanic Enda Kenny a spus ca Dublinul actioneaza la sfatul secretarului general al statului, iar pactul fiscal are nevoie de un vot din partea cetatenilor.

"Un referendum le va da oamenilor oportunitatea de a-si arata sustinerea fata de statutul de tara euro", a spus acesta.

Desi cele trei formatiuni politice din tara sustin adoptarea actului, analistii se tem de reactia populatiei. Irlandezii au votat impotriva adoptarii altor doua tratate anterioare, cel de la Lisabona si cel de la Nisa.

Pozitia Irlandei a aruncat euro intr-o cadere vizibila fata de dolar, desi ulterior, cursul monedei americane a revenit la normal. In plus, liderii europeni s-au temut de votul irlandez, cu toate ca textul a fost scris special pentru a evita aun eventual scrutin.

In cazul unui vot negativ, Irlanda nu poate iesi din cvorumul celor 12 state cu putere decizionala, dar referendumul ar putea-o irita pe cancelarul Angela Merkel. Aceasta a reactionat negativ fata de referendumul elen de anul trecut.


Foto: olearyanalytics.com

Romania, criticata de Germania si Finlanda pentru blocarea candidaturii Serbiei la UE... Mai rau ca in Romania! Vezi dezastru pe soselele din Marea Britanie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x