Antena Căutare

Islandezii au votat impotriva platii de la buget a datoriilor Guvernului

Aproape 4 miliarde de euro este datoria pe care au acumulat-o bancile islandeze fata de deponenti din Marea Britanie si din Olanda. Cetatenii Islandei au respins sambata, prin referendum, despagubirea din fonduri bugetare a depunatorilor straini afectati de falimentul mai multor institutii bancare islandeze, in special a bancii Icesave, care a oferit mult timp dobanzi uriase.

Prcatic, pentru cei 317.000 de islandezi, plata datoriei ar fi insemnat apoi o paguba de aproximativ 12.000 de euro pentru fiecare locuitor, bani care vor trebui acoperiti prin masuri sociale si fiscale dure.

Islanda a devenit tara europeana cel mai grav afectata de criza financiara internationala, din cauza propriului sistem bancar, care a oferit multi ani plasamente extrem de avantajoase financiar pentru zeci de mii de deponenti din Marea Britanie si din Olanda.

Peste 90% din votanti au respins plata datoriilor, iar ceea ce se va intampla dupa acest pas ramane inca in sfera necunoscutelor de tip financiar. Rata de participare a fost de 54,5 la suta, mai scazuta decat cea de la alegerile legislative din aprilie 2009.

Islanda nu primeste in acest moment nici un pachet financiar extren, ajutorul de 4,6 miliarde de euro de la Fondul Monetar International fiind in stand-by, functie de rezultatele referendumului.

Islanda nu face parte din Uniunea Europeana, iar recenta incredere pe care islandezii au avut-o legata de ideea aderarii tarii la acest organism se afla insa in scadere dramatica, potrivit ultimelor sondaje.Sambata seara guvernul a anuntat ca "va continua in urmatoarele zile eforturile hotarate de a gasi o soluti$e satisfacatoare".

Fondul Monetar International nu a comentat rezultatul, dar un purtator de cuvant al Ministerului olandez de Finante s-a declarat "dezamagit" ca acordul de plata a datoriilor nu a intrat inca in vigoare, apreciind totusi cs este vorba despre o afacere interna a Islandei.

Irakienii se prezinta masiv la vot, in ciuda atentatelor... 62% - prezenta mare la vot in Irak...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x