Antena Căutare

Israelul revendică atacuri ”de mare amploare” în Siria, soldate cu cel puţin 11 ”combatanţi” morţi

Armata israeliană a revendicat miercuri o serie de atacuri aeriene ”de mare amploare” asupra unor instalaţii militare în Siria, soldate cu cel puţin 11 ”combatanţi” morţi potrivit unui ONG, ”ca răspuns” la tiruri de proiectile cu o zi înainte, relatează AFP.

Marţi, sistemul de apărarea antirachetă israelian a interceptat patru obuze trase din Siria ”de către elemente iraniene” către nordul Israelului, potrivit armatei israeliene.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară aflată în război, a anunţat marţi primele atacuri israeliene ca represalii.

Miercuri, armata israeliană a revendicat noi atacuri ”de mare amploare” contra unor poziţii ale regimului sirian al lui Bashar al-Assad şi Forţei iraniene Al-Qods în Siria, o ţară aliată a Iranului, marele inamic regional al Israelului.

”Pe cel care ne loveşte îl vom lovi! Este ceea ce am făcut în această noapte (de marţi spre miercuri) împotriva unor ţinte militare siriene şi ale Forţelor Al-Qods”, a declarat premierul în exerciţiu Benjamin Netanyhu - care se află în centrul unor negocieri intense cu scopul de a se menţine la putere.

Avioane de vânătoare israeliene au efectuat atacuri, potrivit armatei, asupra a aproximativ ”zece ţinte militare” în Siria, inclusiv asupra unor depozite şi centre de comandament militare.

Potrivit SOHR, 11 combatanţi - între care şapte străini - au fost uciţi în raiduri nocturne israeliene.

”Noi nu putem să confirmăm dacă cei şapte străini sunt toţi iranieni sau sunt combatanţi proiranieni de diverse naţionalităţi”, a declarat pentru AFP directorul acestui ONG, Rami Abdel Rahman, care a anunţat de asemenea că patru civili au fost răniţi în aceste atacuri.

”A fost scurt şi intens”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus. "Principala ţintă a fost «edificiul de sticlă»” situat în ”perimetru militar al Aeroportului Internaţional de la Damasc”, a precizat el.

”Este vorba despre principalul imobil care serveşte Gardienilor Revoluţiei (...) să coordoneze transportul de material militar din Iran în Siria şi mai departe”, a adăugat acest oficial.

”ATAC DUR”

Militarii israelieni - care revendică rar atacuri pe teritoriul sirian - au anunţat că o ”rachetă antiaeriană siriană” a fost trasă în prealabil ”în pofia avertismentelor clare de a nu o face”.

Potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, apărarea antiaeriană a ripostat unui ”atac dur” al aviaţiei israeliene şi a ”doborât” mai multe rachete israeliene în apropiere de Damasc.

Un corespondent AFP în capitala siriană a auzit mai multe explozii puternice.

”La ora (locală) 1.20 (şi ora României), avioane militare israeliene au tras un anumit număr de rachete în apropiere de Damasc”, a anunţat Sana, iar agenţia libaneză de presă ANI a evocat ”avioane de luptă ostile” care au ”simulat raiduri la joasă altitudine deasupra (oraşului) Tir”, în sudul Libanului.

”Apărarea noastră antiaeriană a ripostat acestui atac dur, a interceptat rachetele ostile şi a fost în măsură să distrugă cele mai multe” dintre aceste racete, a mai scris agenţia Sana, citând o sursă militară. Ea nu a anunţat morţi.

Armata israeliană a dat asigurări că atacurile siriene ”nu au făcut victime” de partea israeliană şi că ”toţi piloţii s-au întors teferi” la bază. Însă ea a notat că ţine puterea de la Damasc drept ”responsabilă” de acţiuni pe teritoriul israelian.

”Suntem pregătiţi pentru diverse scenarii”, a adăugat armata israeliană, care a efectuat în august un atac în Siria cu scopul de a preveni, afirmă ea, un atac cu ”dronă kamikaze” pe care Iranul îl pregătea în Israel.

”Toate acestea sunt foarte rele”, a reacţionat adjunctul ministrului rus de Externe Mihail Bogdanov, o putere aliată Siriei. Raidul israelian ”contrazice total dreptul internaţional”, a apreciat el.

DUPĂ GAZA

Armata israeliană a efectuat de altfel, săptămâna trecută, o operaţiune împotriva Jihadului Islamic, în Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană cu două milioane de locuitori.

Simultan, un atac a vizat la Damasc casa unui lider al grupării armate palestiniene, Akram Ajouri.

Acest atac, imputat de Siria Israelului - care nu a comentat - s-a soldat cu doi morţi, dintre care unul era fiul lui Akram Ajouri, considerat o voce puternică în cadrul Birorului Politic al Jihadului Islamic.

În urma operaţiunii în Fâşia Gaza împotriva comandantului Baha Abu al-Ata, Jihadul islamic a replicat lansând aproximativ 450 de proiectile către Israel, potrivit armatei. Statul evreu şi-a multiplicat atacurile aeriene vizând ”ţinte” din jihadul islamic la Gaza.

La aproximativ două zile după aceste confruntări, opt membri ai unei familii palestiniene - un bărbat, două femei şi cinci copii - au fost ucişi într-un atac aerian la Deir al-Balah, în sudul enclavei.

În total, aceste atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat cu 34 de morţi şi 110 răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii de la Gaza.

Sursa : news.ro

Alexander Vindman, atacat de republicani în audierile publice maraton în vederea destituirii lui Trump... China convoacă un diplomat american de rang înalt după ce Senatul american adoptă un text în care susţine ”drepturile om...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x