Antena Căutare

Italienii au mituit talibanii ca sa le lase soldatii in pace

Conform unor telegrame diplomatice publicate de WikiLeaks, Italia a platit, timp de mai multi ani, sume importante talibanilor si aliatilor acestora, pentru a asigura o oarecare securitate a trupelor sale din Afganistan, scrie saptamanalul Espresso, citat de AFP.

Ambasadorul american la Roma, Ronald Spogli, a discutat de mai multe ori cu reprezentantii guvernului italian despre zvonurile privind plata mitei. Asa s-ar putea explica faptul ca militarii italieni sunt vizati de mai putine atacuri decat trupele altor tari din coalitia internationala, dupa cum a tras concluzia Washingtonul. L'Espresso citeaza trei astfel de documente diplomatice secrete, redactate in perioada aprilie - octombrie 2008.

Documetele respective dezvaluie ca, in octombrie 2008, ambasadorul american saluta decizia italiana de a mobiliza militari in regiunea de vest a Afganistanului, dar, din nefericire, importanta acestei contributii este periclitata de reputatia negativa tot mai accentuata a italienilor, care evita confruntarile, platesc rascumparari si bani pentru a obtine protectie".

"Aceasta reputatie se bazeaza in parte pe zvonuri, in parte pe informatii obtinute de serviciile secrete, pe care nu suntem in masura sa le verificam integral", continu` Spogli.

"Adevarat sau nu, cert este ca italienii au pierdut 12 militari in Afganistan, mai putini decat alti aliati cu responsabilitati similare", adauga el. "I-am prezentat problema lui (Silvio) Berlusconi. M-a asigurat ca nu stie nimic si ca ar impiedica astfel de practici daca ar avea dovezi", se precizeaza in documentul diplomatic american.

incepand din aprilie 2008, cand guvernul de centru-stanga condus de Romano Prodi se mai afla inca in functie, si in iunie 2008, administratia americana a discutat cu autoritatile de la Roma despre acest subiect. in 2009, fortele speciale italiene au participat la o ofensiva impotriva insurgentilor, in cursul careia au suferit atacuri similare celor care au vizat contingentele altor tari. Robert Gates, in acea perioada secretar al Apararii in administratia americana, a discutat cu seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, exprimandu-si satisfactia pentru "incetarea zvonurilor privind mita".

Citeste si Jurnalul!

Foto: militaryphotos.net

Tragedie somaleza: O mama a trebuit sa aleaga ce copil isi lasa sa moara de foame... SOCANT! Oameni ingropati de vii in Ungaria pentru pin-ul cardului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x