Antena Căutare

Japonezii au masurat gresit nivelul radiatiilor si au panicat lumea

Autoritatile japoneze si-au cerut scuze pentru ca au panicat populatia, dupa ce au dat publicitatii rezultatele unei masuratori gresite a nivelului de radiatii de la Fukushima. Cifrele aparute initial indicau o concentratie a substantelor toxice, de 10 milioane de ori mai mare decat cea normala. Pe de alta parte, un nou cutremur de 6,5 grade pe scara Richter a zguduit duminica noapte nord estul Japoniei. Autoritatile locale au lansat o alerta de tsunami.

UPDATE 11.00: Un nivel al iodului radioactiv de 1.150 de ori mai mare decat limita legala a fost masurat in apa marii prelevata la aproximativ 30 de metri de reactoarele 5 si 6 ale centralei nucleare Fukushima, din nord-estul Japoniei, a anuntat, luni, Agentia pentru Siguranta Nucleara. Testele realizate la reactoarele 1, 2, 3 si 4, cele mai avariate, arata ca nivelul iodului era duminica de aproape 2.000 de ori mai mare decat limita normala.

O noua serie de masuratori va avea loc la reactorul doi de la Fukushima. Expertii vor testa din nou apa aflata intr-un bazin subteran. Oficialii de la Tokyo au decis sa faca teste noi dupa ce, duminica, o masuratoare gresita a pus pe toata lumea pe jar.

Echipa care raceste reactorul 2 a fost evacuata cand s-a descoperit ca apa din bazinul subteran avea un nivel de radiatii urias. Mai exact, concentratia de substante toxice era de 10 milioane de ori mai mare decat cea normala. Panica nu a durat totusi prea mult. Dupa cateva ore, autoritatile au anuntat ca cifrele erau gresite. Si si-au cerut scuze pentru dezinformare.

Alarma de duminica s-a dovedit a fi falsa, dar situatia de la Fukushima ramane critica. Nivelul radiatiilor a atins cel mai inalt nivel de dupa cutremurul din 11 martie.

Washingtonul a trimis o inca o nava care sa ajute la racirea reactoarelor. De asemenea, americanii au oferit niponilor si costume de protectie impotriva radiatiilor - pentru muncitorii care se apropie de centrala din Fukushima.

Ca si cum n-ar fi fost suficient, Japonia a fost zguduita de un nou cutremur in aceasta noapte. Seismul de 6,5 grade pe scara Richter s-a resimtit in prefectura Miyagi -zona deja devastata de tragedia din 11 martie. Autoritatile au lansat o alerta de tsunami.

Sursa: Antena3

Libia: Acuzatii de la Tripoli la adresa NATO... Bulgaria: 5 cutremure in ultimele 24 de ore!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x