Antena Căutare

Japonia cere Europei sa aplice "rapid" planul de ajutor pentru Grecia

Ministrul japonez de finante a facut apel la zona euro sa aplice "rapid" planul de ajutor pentru Grecia. Scopul este de a linisti pietele si a limita aprecierea yenului in raport cu euro.

"Incertitudinea nu va putea fi redusa atata timp cat tarile din zona euro nu vor arata cu claritate pietelor intentia lor de a aplica rapid planul de ajutor pentru Grecia", a declarat Jun Azumi in cadrul unei conferinte de presa.

Reuniti in Luxemburg, ministri de finante din zona euro au amanat luni pentru o data neprecizata din octombrie o decizie privind deblocarea unei transe de opt miliarde de euro din imprumuturile internationale, de care Grecia are nevoie pentru evita falimentul.

Euro a inregistrat astazi cel mai scazut nivel din ultimii zece ani in raport cu yenul, la 100, 88 de yeni, ceea ce a redus drastic valoarea veniturilor obtinute din Europa de grupurile de exportatori niponi.

"Asistam la o crestere extrema a yenului si la o slabire a euro", a acuzat Azumi.

Yenul s-a apreciat puternic in ultimele luni din cauza ingrijorarilor pentru indatorarea europeana, dar si din cauza temerilor pentru cresterea mondiala in general, relateaza AFP, citata de Agerpres. Moneda japoneza a atins recent un record care data din 1945 in raport cu dolarul.

Intarirea yenului afecteaza exporturile nipone, in contextul in care economia japoneza se afla de la sfarsitul lui 2010 in recesiune, situatie agravata de seismul urmat de tsunami de la 11 martie, care au provocat pagube imense si un accident nuclear la centrala Fukushima Daiichi.

Citeste si Jurnalul!

Foto: bloomberg.com

Kazahstanul, invitat sa participe la gazoductul transcaspic... Ambasada Statelor Unite a lansat programul Loteria Vizelor pentru 2013...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x