Antena Căutare

Japonia: Un an de la seismul urmat de tsunamiul ucigas

Japonia comemoreaza astazi un an de la seismul din 11 martie 2011 urmat de un tsunami devastator, care a "inghitit" vietile a circa 19.000 de oameni si a provocat cea mai grava catastrofa nucleara din ultimul sfert de secol.

La primele ore ale diminetii, televiziunile si radiourile nipone au inceput sa difuzeze programe speciale, cu marturii cutremuratoare ale martorilor si supravietuitorilor dezastrului. Apoi, la ora locala 14.46 (07.46, ora Romaniei), exact in momentul in care acum un an a inceput miscarea telurica violenta, cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, japonezii au tinut un minut de reculegere.

Transportul public s-a oprit, activitatile din zonele comerciale s-au intrerupt, iar imparatul Akihito, aflat inca in convalescenta dupa o interventie chirurgicala coronariana, si premierul Yoshihiki Noda au sustinut cate un discurs, in cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul National de la Tokyo.

In zonele maturate de valurile seismice, supravietuitorii au aprins mii de lumanari. In portul Ishinomaki, distrus complet de tsunami, a fost organizat un "mars al reconstructiei", familiile victimelor primind flori.

De asemenea, militantii impotriva energiei nucleare s-au reunit in fata sediului companiei Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare de la Fukushima.


Foto: Intactimages / EPA

Alegeri in Slovacia: Social-democratii au majoritate absoluta in Parlament... Un reality show din China dezvaluie ultimele ore ale detinutilor condamnati la moarte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x