Antena Căutare

Jurnalist francez: Populatia cartierului Rahova, formata numai din rromi

Presa din Franta, dar si din alte tari continua sa acorde mari spatii operatiunii de repatriere a rromilor in Romania si Bulgaria, initiata de presedintele francez Nicolas Sarkozy. Unele ziare si televiziuni au trimis chiar corespondenti speciali la Bucuresti. Din pacare, relatarile lor nu sunt intotdeauna corecte, in detaliu. In general, concluzia este ca rromii sunt la fel de nedoriti in tara de origine, cum sunt si in Franta.

"Rromii nu sunt bineveniti la ei acasa..." Este titlul ales de televiziunea franceza M6 pentru reportajul trimisilor sai la Bucuresti, pe urmele rromilor repatriati din Franta. Dupa o documentare poate prea grabita, jurnalistii francezi afirma ca intreaga populatie a cartierului Rahova este formata numai din rromi. Si, mai precis, din rromi cu stagiu in strainatate.

"In Rahova, cartier suta la suta rrom, aproape toti si-au incercat norocul in Franta, in Italia sau Germania", este parerea jurnalistului francez.

Reporterul din Hexagon a discutat cu o femeie din cartier, care traieste, cu cei sapte copii si cu mama sa bolnava, in doar doua camere. Ea spune ca s-ar intoarce oricand in Franta, unde a stat mai multe luni, dar numai daca ar gasi, acolo, un loc de munca si un acoperis stabil.

Un alt rrom se plange ca guvernul nu face nimic pentru comunitatea sa, care traieste in mizerie atat in Franta cat si in Romania. Dupa ce se intalneste si cu secretarul de stat pentru integrarea rromilor, Valentin Mocanu, ziaristul francez expune, pe un ton fara replica, o concluzie care ar putea fi, totusi, si ea contestata: "Din 22 de milioane de locuitori, Romania numara cel putin 500.000 de romi, rupti de restul populatiei. Iar cei care vin din Franta sunt chiar priviti, uneori, ca niste straini."

Alte mijloace de informare straine trateaza subiectul cu mai mult calm. Financial Times releva ca restrictiile de pe piata muncii din Uniunea Europeana ii obliga pe multi emigranti rromi sa recurga la piata neagra sau chiar la delicventa. "Aceasta ii face o tinta usoara pentru politicienii care incearca sa distraga atentia de la problemele interne, prin exploatarea temei securitatii", adauga ziarul.

Opozitia de stanga din Franta nu inceteaza, de altfel, sa denunte politica represiva a guvernului fata de rromi, pe care o compara chiar cu antisemitismul din anii 30.

Suntem pe cale sa ajungem la un fel de rasism oficial care consta in a spune: "iata-i pe cei care sunt cauza nefericirii noastre, atacati-i pe ei si uitati, astfel, propria noastra raspundere pentru esecul luptei cu delincventa".

La randul sau, Le Figaro reaminteste guvernului francez ca Romania si Bulgaria vor intra, anul viitor, in spatiul Schengen, iar cetatenii lor, fie ei si rromi, nu vor mai putea fi expulzati asa de usor. Cotidianul adauga ca secretarul de stat Pierre Lellouche a evocat amanarea primirii celor doua tari in Spatiul Schengen, daca nu-si integreaza mai bine comunitatea rroma.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene: Franta trebuie sanctionata financiar pentru expulzarea rromilor... Primele Doamne ale Africii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x