Antena Căutare

Justiţia spaniolă îl revocă din funcţie pe preşedintele separatist catalan Quim Torra

Un tribunal spaniol l-a destituit joi din funcţie - pe o perioadă de 18 luni - pe preşedintele regiunii Catalonia, separatistul Quim Torra, din cauză că a refuzat să se supună Comisiei Electorale, a anunţat justiţia spaniolă într-un comunicat, relatează AFP.

Tribunalul l-a condamnat de asemenea pe şeful Executivului catalan la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de euro.

Înaintea alegerilor legislative spaniole de la 28 aprilie, preşedintele generalităţii Cataloniei a refuzat să retragă simboluri separatiste - steaguri şi panglici galbene -, în pofida unor ordonanţe ale Comisiei Electorale spaniole, care le considera drept propagandă.

Această condamnare poate fi atacată în apel şi ar urma să fie aplicată peste mai multe luni. Însă, în cazul în care este confirmată, ea ar putea să-l coste postul, după ce a refuzat să retragă simboluri separatiste de pe faţada sediului Guvernului regional.

Aceste simboluri separtiste - steaguri şi panglici galbene - au fost considerate de Comisia Electoală spaniolă instrumente de propagandă în campania electorală în vederea alegerilor legislative din aprilie.

Curtea Superioară de Apel, cea mai înaltă instanţă judciară în fiecare dintre regiunile Spaniei, constată în hotărârea sa că ”inculpatul a refuzat cu încăpăţânare şi în mod repetat să se supună” Comisiei Electorale.

”Da, nu m-am supus”, a recunoscut Quim Torra în timpul procesului. ”Dar am făcut-o pentru că este imposibil să te supui unui ordin ilegal”, adăuga el, prevalându-se de libertatea de exprimare.

Revocarea din funcţie a preşedintelui ar putea provoca o nouă criză în Catalonia, agitată de miţcarea separatistă de ani de zile şi ar putea antrena noi alegeri regioanle.

Sursa : news.ro

”Nimeni nu ştie cui se datorează” modificările climatice, afirmă în conferinţa sa de presă anuală Putin... Fenomen meteorologic extrem în New York! S-a întâmplat brusc! Oamenii au fost uluiți! VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x