Căutare Live

Kasim-Jomart Tokaiev obţine o victorie cu 70,8% în alegeri prezidenţiale kazahe marcate de manifestaţii şi sute de arestări

Preşedintele interimar al Kazahstanului Kasim-Jomart Tokaiev a obţinut o victorie în alegeri prezidenţiale antiicipate, duminică, cu 70,8% din voturile exprimate, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală, relatează AFP.

Preşedintele interimar al Kazahstanului Kasim-Jomart Tokaiev a obţinut o victorie în alegeri prezidenţiale antiicipate, duminică, cu 70,8% din voturile exprimate, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală, relatează AFP.

Cel mai apropiat rival al său, Amirjan Kosanov, a obţinut 16,2% din voturile exprimate în acest scrutin convocat în această fostă republică sovietică din Asia Centrală în urma demisiei-surpriză, în martie, a lui Nursultan Nazarbaiev, care a condus ţara dee la independenţa acesteia, în 1991.

Victoria lui Tokaiev, un diplomat de carieră, în vârstă de 66 de ani, nu ridica vreo îndoială, întrucât este susţinut de către fostul preşedinte.

Însă scrutinul a fost marcat de importante manifestaţii în ţară, în care protestatari au îndemnat la boicotarea unor alegeri pe care le considerau jucate dinainte.

În principalele două oraşe kazahe, capitala Nur-Sultan şi Almatî, jurnalişti AFP au fost martori la sute de arestări.

În total, ”aproximativ 500” de persoane au fost conduse la secţii de poliţie în cele două oraşe, porivit unor date prezentate de către adjunctul ministrului de Interne Marat Kojaiev, care a dat vina pe ”elemente radicale” ce au organizat ”manifestaţii neautorizate”.

În pofida demisiei sale, Nursultan Nazarbaiev păstrează funcţii-cheie în sistemul politic kazah.

În 2015, la al cincilea şi ultimul său mandat, Nursultan Nazarbaiev a obţinut aproape 98% din voturile exprimate.

Victoriile sale electorale succesive nu au fost niciodată cunoscute drept libere şi corecte de către observatori internaţionali.

În campania sa, Tokaiev a promis să continuitatea predecesorului său. Una dintre primele sale decizii în calitate de preşedinte interimar a fost, de altfel, să schimbe numele capitalei Astana în ”Nur-Sultan”, numele predecesorului său.

Sursa: News.ro

Dodon anunţă convocarea Consiliului Suprem de Securitate şi discută cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău situaţia din R... Momentul în care o macara uriașă se prăbușește peste un bloc de locuințe, împinsă de rafalele de vânt, într-un oraș din ...
Ultimele știri