Antena Căutare

Le Monde: “Febra nationalista i-a cuprins pe maghiarii din Transilvania”

In ciuda calmului aparent, demonii nationalismului au cuprins Targu Mures, cochetul orasel din centrul Romaniei, scrie publicatia franceza "Le Monde". La 13 martie, Guvernul de la Bucuresti a propus o ordonata care prevede separarea romanilor de unguri in sanul Universitatii de Medicina si Farmacie din localitate. La originea tensiunilor se afla insa partidul UDMR, noteaza „Le Monde".

In spatele unui discurs legat de autonomie si in perspectiva alegerilor locale si legislative din acest an, miza politica pentru miscarea minoritatii maghiare este uriasa.

"Din 1989 incoace, UDMR a facut aproape tot timpul parte din coalitiile guvernamentale, fie ca erau de dreapta, fie ca erau de stanga. Din 2008, insa, UMDR este confruntata cu concurenta a doua partide mai radicale, care-i atrag o parte din electorat. Iata de ce UDMR i-a amenintat pe guvernantii de la Bucuresti ca rastoarna Guvernul, daca studentii romani si maghiari de la Universitatea din Targu Mures nu sunt separati. Or institutia de invatamant refuza sa aplice Ordonanta guvernamentala si o contesta in fata justitiei", noteaza Le Monde, citat de RFI.

Ziarul francez a luat si pulsul studentilor, nedumeriti din cauza acestei situatii: „Am venit aici sa invatam medicina si sa depasim cliseele etnice. Acest circ politic trebuie sa ia sfarsit", a declarat unul dintre ei.

Citeste si Jurnalul!

Tranzactii dubioase: Un cont al Bancii Vaticanului, inchis din lipsa de transparenta a operatiunilor... VIDEO! Etna erupe pentru a patra oara: Fumul a acoperit Sicilia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x