Antena Căutare

Le Monde: Protestele din Romania il pun in dificultate pe presedintele Basescu

Cererile de demisie, alegeri anticipate si spiritele incinse din ultimele 5 zile il pun in dificultate pe presedintele Traian Basescu, scrie prestigiosul ziar francez Le Monde.

"Zilnic, protestele spontane, fara o afiliere politica vizibila, au loc la Bucuresti si in marile orase din provincie. Fluturand tricolorul, manifestantii clameaza cu insistenta demisia presedintelui, sistarea masurilor de austeritate si liberalizararea opiniei publice", scrie Le Monde.

Francezii mai scriu ca protestele au fost "un soc" pentru o tara apatica in ceea ce priveste activitatea civica, in conditiile in care oricum, numarul de oameni iesiti in strada, 10 000, ramane modest.

"Intrarea in scena, weekendul trecut, a huliganilor, a celor care au provocat incendii in plin centrul Bucurestiului, ceea ce a provocat 70 de raniti, printre care mai multi jandarmi, a dramatizat si mai mult situatia", mai scrie Le Monde.

Cotidianul a explicat si motivele pentru care au luat nastere protestele, amintind episodul in care Raed Arafat a fost fortat de Traian Basescu sa plece, si pe fondul nemultumirii privind proiectul Sanatatii.

Le Monde apreciaza ca Sanatatea este un "subiect sensibil" in Romania, in conditiile in care oricum, sistemul de sanatate este de o "decrepitudine notorie". "Angajatii nu ezita sa solicite bacsisuri din partea pacientilor", mai explica Le Monde.

In articolul intitulat "Romania: proteste fata de masurile de austeritate, privatizari si Guvern" se comenteaza si revenirea lui Raed Arafat in Sanatate.

"Elementul declansator al acestor evenimente a fost demisia fortata, pe 10 ianuarie, a lui Raed Arafat, a carui popularitate in randul romanilor vine de la faptul ca este fondatorul SMURD-ului, un serviciu eficient de medicina de urgenta. Inainte de a fi demis, Arafat a criticat planul guvernului de reformare a sistemului de sanatate. In cele din urma, datorita presiunii populare, Raed Arafat a revenit in Ministerul Sanatatii, in functia de subsecretar de stat".

Reforma propusa de Executivul roman viza reducerea ariei de acoperire pentru serviciile publice si permitea intrarea pe piata a minim patru companii de asigurare, iar privatizarile au conotatii negative in Romania inca din perioada de tranzitie care a urmat caderii regimului comunist al lui Nicolae Ceaucescu, scriu ziaristii de la Le Monde.

"Traian Basescu, un presedinte populist si autoritar a luat cateva masuri nepopulare: reducerea cu 25% a salariilor functionarilor publici, reducerea cu 15% a pensiilor si creseterea TVA-ului, de la 19 la 24%", au incheiat francezii.

Marea Britanie: Biletul loto de un milion de lire, aproape pierdut... FOTO! Opt moldoveni au ocupat abuziv o casa din Londra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x