Antena Căutare

Leon Panetta, secretarul american al apararii avertizeaza: "China si Japonia ar putea declansa un razboi"

Actualele dispute teritoriale din Asia, mai ales cel dintre China si mai multe tari din regiune, ar putea declansa un razboi in cazul in care guvernele respective continua "provocarile", a declarat aseara secretarul american al Apararii, Leon Panetta, conform Jurnalul.ro.

"Sunt preocupat atunci cand vad tari angajate in diverse provocari care ar putea declansa violente si, in final, ar putea duce la un conflict", a afirmat Panetta, aflat intr-un turneu in Asia, potrivit.

Legat de diferendul dintre Beijing si Tokyo cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est, Panetta a avertizat ca "si acest conflict s-ar putea extinde".

Conflictul se amplifica de la ora la ora. O flota compusa din aproximativ 1.000 de vase de pescuit chineze se indreapta spre insulele Sankaku/Diaoyu, care au trecut sub controlul Japoniei, pentru a confirma dreptul Chinei asupra acestui teritoriu, conform RIA Novosti.

Se asteapta ca aceasta flota sa ajunga in cursul zilei de luni in zona insulelor a caror suveranitate este disputata de Japonia si China. In zona insulelor Senkaku, asa cum le numesc niponii, sunt concentrate mai multe nave de patrulare ale pazei de coasta a Japoniei.

Tokyo nu exclude ca aceste vase de pescuit sa incerce sa amplaseze "un desant" in insule. In prezent, in cadrul guvernului japonez a fost creata o celula de criza pentru situatia legata de insulele respective.

Canon Inc., producatorul japonez de electronice a anuntat ca se pregateste sa suspende operatiunile la trei din cele patru fabrici pe care le detine in China, ca urmare a protestelor anti-nipone din aceasta tara, relateaza Reuters, preluat de antena3.ro.

Compania Canon va opri liniile de productie de la fabrica sa de imprimante laser din Guandong, o fabrica de camere digitale din acelasi oras si o utilitate care produce copiatoare din Jiangsu.

China "trebuie sa aiba grija sa nu faca rau cetatenilor japonezi sau companiilor japoneze", a declarat duminica premierul japonez, Yoshihiko Noda, pe fondul unui val de proteste anti-japoneze.

Obiectul litigiului, care a declansat la acest sfarsit de saptamana numeroase si violente manifestatii antijaponeze in mai multe orase din China, este reprezentat de un arhipelag din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi si Diaoyu de chinezi. Acest arhipelag, care ar ascunde zacaminte de hidrocarburi, este revendicat si de Taiwan. Decizia de saptamana trecuta a Guvernului japonez de a cumpara aceste insule de la proprietarii lor privati, deci sa le nationalizeze, a provocat o reactie puternica din partea Beijingului, care a trimis mai multe nave sa patruleze timp de cateva ore in jurul arhipelagului pentru a marca apartenenta acestuia la China.

Silvio Berlusconi l-a insultat pe Nicolas Sarkozy. Vezi care e motivul!... Alerta cu bomba: Campusul Universitatii din Louisiana, evacuat ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x