Live acumAnimatie: O poveste incalcita
Prime Time 20:30Animatie: O poveste incalcita

Letonia lansează o aplicaţie pe baza unui sistem creat de Apple-Google pentru urmărirea contactelor persoanelor infectate cu coronavirus

Letonia intenţionează să devină una dintre primele ţări care vor lansa o aplicaţie pentru smartphone-uri bazată pe un nou sistem creat de Apple şi Google, pentru a urmări contactele unei persoane infectate cu coronavirus, transmite Reuters.

Succesul obţinut deja de aplicaţiile de urmărire în ţări precum Singapore şi Australia a fost limitat, întrucât iPhone nu foloseşte Bluetooth pentru măsurarea riscului de infectare în funcţie de proximitate.

Aplicaţia Apturi Covid (Stop Covid) a Letoniei este, în schimb, bzată pe tehnologia lansată săptămâna trecută de Apple şi Google, ale căror sisteme de operare iOS şi Android sunt instalate pe 99% dintre smartphone-uri.

”Dezvoltatorii consideră că acest standard va asigura adoptarea pe scară largă şi compatibilitatea în timp cu aplicaţiile de urmărire a contactelor la nivel mondial”, au afirmat dezvoltatorii aplicaţiei letone, într-un comunicat.

Aplicaţia va funcţiona pentru început numai în Letonia, ţară cu aproape 2 milioane de locuitori.

Aceaată abordare se aliniază însă cu cea a unei coaliţii de state europene, între care Germania, Elveţia şi Estonia, care colaborează pentru ca aplicaţiile lor naţionale să comunice transfrontalier.

La fel ca în cazul roamingului, o astfel de interoperabilitate va permite unei aplicaţii să funcţioneze atunci când utilizatorul călătoreşte în străinătate, dând guvernelor o încredere mai mare să relaxeze restricţiile de călătorie fără a declanşa un al doilea val al epidemiei.

Sursa : news.ro

Recomandari