Căutare Live

Liderii mondiali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de resurgenţa antisemitismului, la comemorarea Holocaustului din Israel

Liderii mondiali şi-au exprimat joi îngrijorarea faţă de resurgenţa antisemitismului, la reuniunea Memorialul Holocaustului din Israel, care a marcat cea de-a 75-a comemorare a eliberării lagărului de la Auschwitz, relatează Reuters.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi vicepreşedintele american Mike Pence au criticat Iranul în discursurile lor de la Forumul Mondial al Holocaustului, acuzând ţara de antisemitism fanatic şi de intenţia de a distruge Israelul.

Liderii din Rusia şi Franţa au deplâns uciderea a şase milioane de evrei în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către nazişti şi s-au angajat să combată antisemitismul.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat la conferinţă, la centrul memorial Yad Vashem, că se înclină ”cu cea mai mare tristeţe pentru cea mai îngrozitoare crimă din istoria umanităţii”.

”Aş dori să pot spune că noi germanii aum învăţat din istorie odată pentru totdeauna. Dar nu pot afirma acest lucru când ura se răspândeşte”, a spus acesta.

Steinmeier a vorbit în engleză, nu în germană, o alegere făcută, potrivit biroului acestuia, pentru a evita să provoace orice supărare supravieţuitorilor Holocaustului, prezenţi la eveniment.

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că respingerea peste tot a xenofobiei şi a antisemitismului este vitală.

”Tocmai aţi spus că nu se ştie unde se opreşte antisemitismul. Din nefericire ştim acest lucru – Auschwitz-ul este rezultatul final”, i-a spus Putin preşedintelui israelian Reuven Rivlin.

Putin s-a întâlnit mai târziu cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, din Cisiordania ocupată. Abbas a declarat că el şi Putin au discutat probleme regionale”, inclusiv despre mult-aşteptatul plan de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui american Donald Trump şi propunerile israeliene pentru ”anexarea pământurilor palestiniene”.

Un sondaj realizat în noiembrie, la nivel global, de Liga Anti-Defăimare din Statele Unite a constatat că atitudinea antisemită a crescut la nivel global, în special în Europa Centrală şi de Est. S-a constatat că mare parte din populaţia din ţările europene consideră că evreii discută prea mult despre Holocaust.

Peste un milion de oameni, majoritate evrei, au fost ucişi în lagărul Auschwitz-Birkenau din Polonia ocupată de nazişti.

Israelul a anunţat că la conferinţa pentru comemorarea Holocaustului au participat peste 40 de lideri mondiali, fiind cea mai mare reuniune internaţională din istorie.

În discursul de la forum, Netanyahu a denunţat Iranul ”ca cel mai antisemit regim al planetei” şi a promis că Israelul se va apăra întotdeauna de cei care vor să îl distrugă.

Citește și
Colaj cu Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu
De ce a lipsit Dani Oțil de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Ce s-a întâmplat cu fiul lui și al Gabrielei Prisăcariu
De ce a lipsit Dani Oțil de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Ce s-a întâmplat cu fiul lui și al Gabrielei Prisăcariu
colaj-george-burcea
George Burcea a fost condamnat pentru conducerea sub influenţa substanțelor interzise. Ce pedeapsă a primit actorul
George Burcea a fost condamnat pentru conducerea sub influenţa substanțelor interzise. Ce pedeapsă a primit actorul
imagine cu o soacra
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Mai multe articole

Netanyahu acuză de mult Israelul să vrea să producă arme nucleare, acuzaţie respinsă de Teheran.

Pence a descris Iranul drept o ţară ”care neagă holocaustul ca politică de stat şi care ameninţă să şteargă Israelul de pe hartă”. După conferinţă, Pence a vizitat Zidul Sfânt din Ierusalim, împreună cu Netanyahu.

Între alţi participanţi la conferinţă s-au aflat preşedintele francez Emmanuel Macron şi prinţul Charles al Marii Britanii.

Avertizând în privinţa ”umbrei întunecate a antisemitismului”, Macron s-a întâlnit cu supravieţuitorii francezi ai Holocaustului la un memorial din apropierea Ierusalimului dedicat unor 76.000 de evrei arestaţi în Franţa în timpul războiului şi transportaţi în tabere ale morţii precum Auschwitz, unde majoritatea au murit.

Un absent notabil a fost preşedinte polonez Andrzej Duda, care a refuzat invitaţia pentru că nu i s-a permis să vorbească la conferinţă, aşa cum făcut-o liderii Statelor Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Liderii polonezi au fost nemulţumiţi şi de comentariile făcute de Putin luna trecută, care a sugerat că Polonia poartă şi ea responsabilitatea pentru război. Polonia, care a fost prima ţară invadată de Germania nazistă, iar ulterior de forţele sovietice, în septembrie 1939, se consideră drept o victimă majoră a războiului, în care a pierdut o cincime din populaţie.

Polonia va găzdui o ceremonie proprie la Muzeul şi Memorialul Auschwitz-Birkenau, pe 27 ianuarie, aşa cum face în fiecare an.

Sursa : news.ro

Papa Francisc, întrerupt de un copil îndrăzneţ. Cum a reacţionat Suveranul Pontif... Atenţionare de călătorie transmisă de MAE – Manifestaţii şi acţiuni de protest/ Posibile perturbări în transporturile pu...
Ultimele știri