Antena Căutare

Liderii politici din Rusia, Palestina si Egipt au asistat la slujba de Craciun pe rit vechi

Sute de milioane de crestini ortodocsi din toata lumea sarbatoresc, astazi, Craciunul, dupa calendarul de stil vechi. Liderii Rusiei si ai Autoritatii Palestiniene au mers si ei la slujbele de la miezul noptii. In Egipt, liturghia a fost celebrata de noul patriarh al bisericii copte, cea mai mare comunitate crestina din Orientul Mijlociu.

Patriarhul bisericii ortodoxe ruse, Kirill, a oficiat slujba de Craciun in catedrala Mantuitorului din Moscova, reconstruita, in ultimele decenii, dupa ce fusese demolata pe vremea lui Stalin. Printre sutele de credinciosi prezenti in lacasul de cult s-au aflat premierul Dmitri Medvedev si sotia sa Svetlana.

Vladimir Putin a preferat sa asiste la liturghie intr-o biserica mai modesta. Presedintele rus a fost la o manastire din apropiere resedintei sale de la Soci.

La Betleem, orasul nasterii Mantuitorului, liturghia a fost celebrata de un sobor de preoti condusi de patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Teofilos. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a asistat, ca de obicei, la slujba, in semn de respect fata de crestinii palestinieni.

Crestinii copti din Egipt au sarbatorit Craciunul pentru prima data dupa inscaunarea noului lor patriarh, Tawadros al II-lea, dar si dupa alegerea unui presedinte islamist. Multi copti se tem ca vor avea de suferit dupa intrarea in vigoare a noii Constitutii, redactate de islamisti, dar ingrijorarea nu s-a facut simtita la liturghia oficiata in catedrala din Cairo.

La liturghie au asistat politicieni musulmani din opozitie, dar si un reprezentant al presedintiei care i-a asigurat pe copti ca nu au niciun motiv de ingrijorare.

Accident grav in Ungaria! Cinci romani si-au pierdut viata... Lui Gerard Depardieu i-a fost oferit un post de ministru in Rusia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x