Căutare Live

Liderii UE îndeamnă Turcia să-şi înceteze ofensiva în Siria şi să-şi retragă trupele şi îşi reiterează decizia de a ”pune capăt licenţelor de export de armament către Turcia”; kurzii, pregătiţi să respecte ”armistiţiul”

Liderii Uniunii Europene (UE) au luat notă de suspendarea operaţiunii militare lansată de Turcia în nord-estul Siriei şi au îndemnat Ankara să o abandoneze şi să-şi retragă trupele din această ţară devastată de război, relatează AFP.

Liderii Uniunii Europene (UE) au luat notă de suspendarea operaţiunii militare lansată de Turcia în nord-estul Siriei şi au îndemnat Ankara să o abandoneze şi să-şi retragă trupele din această ţară devastată de război, relatează AFP.

”Consiliul European ia notă de anunţul făcut de Statele Unite şi Turcia cu privire la o pauză în toate operaţiunile militare. El îndeamnă din nou Turcia să pună capăt acţiunii sale militare şi să-şi retragă forţele”, se arată într-o declaraţie adoptată de către şefii de statt şi de guverne UE joi, la finalul primei zile a unuisummit la Bruxelles.

UE îşi reiterează ”condamnarea intervenţiei militare efectuate unilateral de Turcia în nord-estul Siriei, care provoacă suferinţe umane inacceptabile, compromite lupta împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic, SI) şi ameninţă grav securitatea europeană”, se arată în declaraţie.

Liderii europeni îşi reiterează totodată decizia de a ”pune capăt licenţelor de export de armament către Turcia”.

Turcia a acceptat joi să-şi suspende ofensiva în nord-estul Siriei şi să-i pună capăt definitiv dacă forţele kurde se retrag - în termen de cinci zile -, într-un acord smuls joi, la Ankara, de către vicepreşedintele american Mike Pence preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogam după peste patru ore de negocieri.

Forţele kurde s-au declarat pregătte, prin vocea comandanţilor lor, să respecte ”armistiţiul” cu Turcia.

Potrivit acordului anunţat de Mike Pence, forţele kurde urmează să se retragă dintr-un sector cu o lăţime de 32 de kilometri menit să se transforme ăntr-o ”zonă de securitate” - în favoarea căreia Turcia militează de luni de zile.

Sursa : news.ro

VIDEO - Mireasă lovită cu bestialitate în ziua nunții de către soț! Femeia a căzut pe spate de la lovitura puternică... Noi informații despre cazul bărbatului din Olanda care și-a ținut copiii prizonieri vreme nouă ani...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri