Antena Căutare

Lista tarilor care au trecut de criza este tot mai lunga

In trimestrul secund al acestui an, economia SUA a incetinit mai mult decat previziunile analistilor: Produsul Intern Brut (PIB) a progresat cu 2,4%, dupa o crestere in primele trei luni ale anului, de 3,7%. Prognoza pietei era de 2,7%, iar pe ansamblul anului curent se anticipeaza o crestere a PIB de 3,1%.

In trimestrul II, Singapore a afisat o cres­tere de peste 17%, iar pentru anul acesta, orasul-stat, considerat locul cel mai sigur din lume, se afirma drept campion al cresterii economice. Guver­nul a asigurat ca PIB va progresa cu 13%-15%, in con­ditiile in care in 2009 a afisat o contractie de 1,3%.

Nici China nu se poate lauda cu astfel de performante, prognozele anuntand o crestere a PIB cuprinsa intre 10% si 11%, daca, fireste, piata imobiliara isi va pastra stabilitatea si nu se va prabusi sub povara creditelor imobiliare neperformante.

In ceea ce priveste Ger­mania, prima economie a UE, pre­viziunile de crestere a PIB difera de la sursa la sursa. Astfel, Eurostat indica un progres de 1,2%, Institutul de cercetare economica IWH vede 2,5%, iar Fondul Monetar International nu trece de 1,4%, la egalitate de puncte cu Franta, ale carei masuri de austeritate au fost puternic criticate de FMI, pe motiv ca nu sunt suficiente pentru atingerea sco­pului propus, si anume aducerea defi­citului bugetar la limita ceruta de 3% din PIB.

Deductii fiscale de... 250%

Cum a reusit Singapore sa o ia inaintea tuturor? Prin disciplina si ord­inea care domina aceasta fantastica masinarie economica. Ministerele func­tioneaza precum intreprinderi private, iar responsabilii lor au salarii de pre­sedinti directori generali: un milion de dolari pe an pentru un ministru nu socheaza pe nimeni.

Adevaratul pilon al economiei locale il reprezinta Singapore Economic Development Board (EDB), atotputernica agentie guvernamentala insarcinata cu planificarea si dezvoltarea Singapore. Sediile sale - cladiri austere situate pe North Bridhe Road - ascund o armata de functionari ale caror metode si mijloace sunt identice celor folosite de cadrele economice din intreprinderile internationale cele mai dinamice.

„Deschidere, flexibilitate, putere de reactie, sunt cele trei principii de baza ale EDB, care este punctul obligatoriu de trecere pentru cei care vor sa investeasca sau sa se stabileasca aici", nota un avocat de afaceri.

Tot articolul, in Financiarul

VIDEO! Rromi evacuati din Montpellier... VIDEO! Super Putin, din nou in actiune...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x