Live acumFilm: Avionul condamnatilor
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Lovitura pentru SAAB: Avioanele Gripen nu au trecut testele armatei elvetiene

Avioanele de vanatoare de tip Gripen MS21, facute de suedezii de la SAAB, nu au trecut testele fortelor aeriene elvetiene, potrivit unui raport de evaluare confidential din 2009, informeaza AFP. Cu toate acestea, ministrul elvetian al Apararii Ueli Maurer a dat asigurari ca avionul suedez satisface exigentele militare elvetiene, "tara cantoanelor" urmand sa achizitioneze 22 de astfel de aparate anul acesta. Berna a deschis o ancheta.

Potrivit raportului,"eficienta globala a Gripen MS21 ramane insuficienta pentru a obtine superioritate aeriana in cursul unor amenintari viitoare dupa 2015" si este "incapabil sa atinga capacitati minimale pentru toate tipurile de misiuni examinate".

Gripen MS21 se afla in competitie cu avionul de tip Rafale, al grupului francez Dassault, si cu Eurofighter-ul grupului EADS.
Publicarea raportului confidential intervine in contextul in care SAAB si Dassault s-au lansat intr-un adevarat razboi al preturilor, cu scopul de a obtine contractul elvetian.

SAAB a propus o reducere de pret de circa 2,6 miliarde de euro, in timp ce Dassault a propus Elvetiei achizitionarea a 18 avioane de tip Rafale in valoare de 2,2 miliarde de euro.

Foto: aereo.jor.br

Recomandari