Antena Căutare

Lumea întreagă şi-a luat adio de la Jacques Chirac. Fostul președinte al Franței, înmormântat cu onoruri militare

Lumea întreagă şi-a luat adio de la Jacques Chirac. Fost primar al Parisului, premier şi preşedinte, "Buldozerul", aşa cum era poreclit, a fost înmormântat cu onoruri militare.

Lumea întreagă şi-a luat adio de la Jacques Chirac. Fost primar al Parisului, premier şi preşedinte, "Buldozerul", aşa cum era poreclit, a fost înmormântat cu onoruri militare. Funeraliile naţionale au adunat în capitala Franţei peste 80 de demnitari din lumea întreagă. Printre ei Vladimir Putin şi Bill Clinton. Paradoxal, singurul preşedinte din istoria Franţei condamnat pentru deturnare de fonduri publice şi abuz de încredere a fost respectat şi iubit de francezi.

Jacques Chirac înmormântare. În doliu naţional, Franţa i-a adus azi un omagiu impresionant lui Jacques Chirac. După o ceremonie scurtă la Domul Invalizilor, zece membri ai Gărzii de onoare au purtat pe umeri sicriul preşedintelui.

80 de diplomaţi, actuali şi foşti preşedinţi şi premieri au venit din întreaga lume să îşi ia rămas bun. Printre ei, şi Vladimir Putin care nu şi-a ascuns niciodată admiraţia faţă de politicianul francez.

Al cincilea preşedinte al Republicii, Jacques Chirac a promis, în ziua victoriei sale, că va fi preşedintele tuturor francezilor. Iar la moartea lui oamenii şi-au amintit.

Jacques Chirac avea 86 de ani. Viaţa şi cariera lui se confundă cu istoria celei de-a cincea Republici Franceze. Lumea şi-l aminteşte în special drept liderul sub care Franţa a intrat în zona euro, cel care a redus mandatul prezidenţial de la 7 la 5 ani, dar şi pentru refuzul de a intra în coaliţia condusă de George Bush care a invadat Irakul în 2003.

Jacques Chirac a fost înmomântat în cimitirul Montparnasse unde, din 2016 se odihneşte şi fiica lui, Laurence.

Donald Trump l-a presat pe premierul australian să ajute justiţia să analizeze originea investigaţiei referitoare la Rus... Jacques Chirac, înhumat într-un cadru strict privat la Montparnasse după o serie de omagii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x