Căutare Live

Macron îndeamnă, la ONU, SUA şi Iranul să reia negocierile

Emmanuel Macron a îndemnat, la tribuna ONU, la o reluare a negocierilor între Statele Unite, Iran, semnatarii Acordului nuclear de la Viena din 2015 şi puterile regionale, la doar câteva ore după noi ameninţări agitate de Donald Trump la adresa Teheranului, relatează AFP.

Emmanuel Macron a îndemnat, la tribuna ONU, la o reluare a negocierilor între Statele Unite, Iran, semnatarii Acordului nuclear de la Viena din 2015 şi puterile regionale, la doar câteva ore după noi ameninţări agitate de Donald Trump la adresa Teheranului, relatează AFP.

”În prezent, riscul este să izbucnească un conflict pe baza unei erori de calcul sau unu irăspuns neproporţionat”, a subliniat şeful statului francez în discursul pe care l-a susţinut marţi în faţa omologilor săi la Adunarea Generală a ONU.

”Mai mult ca niciodată, este vremea reluării negocierilor între Statele Unite, Iran, semnatarii JCPoA (acronimul englez al Acordului de la Viena) şi puterile din regiune, îngrijorate în primul rând de securitatea şi stabilitatea acestei”, a insistat el.

”Care trebuie să fie termenii şi obiectivele acestor negocieri? Mai întâi deplina certitudine că Iranul nu se dotează niciodată cu arma nucleară, apoi o ieşire din criza din Yemen, în altreilea rând un plan de securitate regională care integrează celalte crize din regiune şi securitatea fluxurilor maritime, în fine, o ridicare a sancţiunilor economice”, a spus el.

”N-am vreo naivitate şi nu cred nici în miracole, cred în curajul de a construi pacea şi ştiu că Statele Unite, că Iranul, că toţi semnatarii JCPoA (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia) au acest curaj”, a adăugat el.

Problema tensiunilor iraniano-americane şi a viitorului Acordului de la Viena - încheiat în 2015 în urma unor negocieri intense şi din care Donald Trump s-a retras în 2018, catalogându-l ”dezastruos” - au fost eclipsate de alte probleme aflate pe ordinea de zi a AG a ONU, la doar zece zile după atacuri care au vizat instalaţii petroliere saudite.

”PRESIUNE MAXIMĂ”

Comise la 14 septembrie, aceste atacuri vizând instalaţii în regatul wahhabit, rivalul istoric alIranului şiit în regiune, au fost imputate Republicii islamice de către Washington, Paris, Berlin şi Londra şi au provocat furia Teheranului, care a denunţat un ”rechizitoriu iresponsabil”.

Emmanuel Macron, care doreşte să păstreze acordul cu orice preţ, încearcă de luni de zile, împreună cu aliaţii săi german şi britanic să-l convingă pe Donald Trump să relaxeze ”presiunea maximă” exercitată asupra Teheranului şi propune o completare a Acorduluide la Viena cu alte părţi care să fie în măsură să ofere asigurări Washingtonului şi comunităţii internaţionale - pentru moment în zadar.

”De când m-am exprimat prima oară n faţa acestei adunări, mi-am exprimat convingerea că strategia presiunii în problema nucleară iraniană nu poate conduce decât la o creştere a tensiunilor în regiune”, a repetat el marţi la ONU.

”Unde ne aflăm azi? Strategiei americane şi voinţei europene, ruse şi chineze de a păstra Acordul de la Viena, Iranul le-a răspuns printr-o strategie a presiunii maxime asupra mediului său regional”, a subliniat Macron.

”În acest context, în ultimele luni s-a constatat o ascensiune a tensiunilor, iar atacurile de la 14 septembrie contra Arabiei Saudite au schimbate situaţia”, a adăugat el, îndemnând la privilegierea ”concertării” în defavoarea ”provocărilor” şi ”replicilor”.

Sursa : news.ro

Neglijență extremă! Familie devastată, după ce câinii săi au fost lăsați să moară chiar de către îngrjitoarea de animale... Boris Johnson provoacă râsete la ONU, evocând pericolele tehnologiei...
Parteneri
Obiceiuri pe care e recomandat să le ai în fiecare zi. Ce sfaturi oferă specialiștii
Catine.ro
Ultimele știri
x