Macron şi Merkel se întâlnesc la Toulouse pentru a strânge cuplul franco-german

Emmanuel Macron, Angela Merkel şi membrii Guvernelor lor afişează miercuri, la Toulouse, antanta franco-germană cu o zi înaintea unui summit european cu mize importante, într-un context internaţional exploziv, relatează AFP.

Emmanuel Macron, Angela Merkel şi membrii Guvernelor lor afişează miercuri, la Toulouse, antanta franco-germană cu o zi înaintea unui summit european cu mize importante, într-un context internaţional exploziv, relatează AFP.

Preşedintele francez şi cancelarul german s-au întâlnit cu puţin înainte de ora locală 12.30 (13.30, ora României) pe aeriportul de la Toulouse, de unde s-au dus la sediul Airbus, pentru a vizita lanţul de montaj al avionului de tip A350.

Ei au discutat cu salariţi francezi şi germani ai constructorului aeronautic, care simbolizează de decenii succesul cooperării indistriale în Europa.

Ceii doi lideri urmau să ia masa împreună cu liceeeni şi ucenici care au beneficiat de acţiunea Avion Campus în meserii, în habitaclul unui Airbus în mărime naturală.

Consiliul Miniştrilor se reuneşte miercuri după-amiaza în sediul Prefecturii, în centrul oraşului Toulouse, unde orice manifestaţie a fost interzisă. O manifestaţie sindicală urma să aibă loc, cu toate acestea, la limita ”zonei roşii”.

Această reuniune diplomatică are loc în contextul unor tensiuni internaţionale - eforturi de ultim moment în vederea încheierii unui acord al Brexitului şi o săptămână de la lansarea ofensivei turce împotriva kurzilor în Siria.

Parisul şi Berlinul au condamnat ferm decizia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, însă europenii par neputincioşi în faţa actorilor Războiului din Siria.

După ce au luat cina duminică, la Palatul Elysée, Angela Merkel şi Emmanuel Macron încearcă să-şi aliniază poziţiile cu privire la numroase subiecte aflate pe agenda summitului european de joi şi vineri - politica industrială, Apărarea, dar şi ultimele negocieri ale Brexitului, poziţia UE împotriva atacului turc în Siria sau răspunsul de dat Google care refuză să plătească presa, în pofida noii directive europene.

În cadrul unui Consiliu al Apărării, ei vor încerca să elaboreze reguli comune cu privire la exportul de armament, în pofida disensiunilor pe care le au. Spre deosebire de paris, Berlinul şi-a încetat vânzările de armament către Arabia Saudită, în urma asasinatului jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018.

”PUS LA ÎNCERCARE”

Pe plan politic, ambiţia este de a-ii asigura viitoarei preşedinte a Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen susţinerea unei majorităţi solide în Parlamentul European (PE).

Palatul Elysée este îngrijorat de respingerea de către eurodeputaţi a candidatei în CE Sylvie Goulard, din motove etice, după ce von der Leyen a fost susţintă de o majoritate slabă în iulie.

Citește și
O mai recunoști? Cum arată acum Stana Izbașa, artista care făcea senzație alături de Nicu Paleru
O mai recunoști? Cum arată acum Stana Izbașa, artista care făcea senzație alături de Nicu Paleru
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Horoscop 26 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Horoscop 26 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Mai multe articole

Aproximativ 20 de miniştri din cele două ţări, inclusiv cei de Externe, ai Apărării şi Economiei vor fi prezenţi în jurul mesei primului Consiliu franco-german de Miniştri după semnarea, în ianuarie, a Tratatului de la Aachen/Aix-la-Chapelle menit să consolideze legăturile bilaterale.

În urma unei conferinţe de presă comună, prevăzută la ora locală 18.15 (19.15, ora României), Ursula von der Leyen li se alătură lui Macron şi Merkel la o cină la o Masă Rotundă a Industriaşilor Europeni, un club liberal din care fac parte 50 de întreprinderi mari.

Cuplul franco-german ”este adesea pus la încercare”, dar până la urmă el ”avansează mereu în subiectele esenţiale”, afirmă Palatul Elysée, care subliniază că această relaţie are la bază trei piloni - ”neascunderea niciodată a dezacordurilor”, recunoaşterea faptului că ”nu există nicio alternativă la Europa” şi ”neînchiderea într-o relaţie exclusivă, cooperarea cu alţii”.

Câteva ore mai târziu, Emmanuel Macron se duce la Bruxelles, joi înainte de prânz, pentru a participa pentru prima oară la o reuniune dinaintea summitului a Renew Europe, din care fac parte formaţiuni de centru, inclusiv La République en Marche (LREM), în urma alegerilor europene.

Devenită a treia forţă în PE, Renew Europe urmează să găsească terenuri de înţelegere cu cele două grupuri în mod tradiţional centrale, conservatorii din Partidul Popular European (PPE) şi socialişti.

Aleşii francezi din Renew Europe l-au acuzat săptămâna trecută oe liderul grupului PPE, germanul Manfred Weber, că se află la originea eşecului Sylvie Goulard, denunţând o ”atitudine revanşardă”. Candidatura lui Weber la preşedinţia CE a fost refuzată de Paris.

Palatul Elysée a anunţat că Emmanuel Macron va propune alt candidat în locul lui Sylvie Goulard abia după summitul european, odată rezolvată ”instabilitatea politică” în PE.

Sursa : news.ro

Curățarea corectă a tenului. Cum să alegi produsul potrivit tipului tău de ten
Curățarea corectă a tenului ar trebui să se facă în fucție de nevoile pe care pielea...
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2021. Taurii trebuie să ia o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2021 aduce multe schimbări în viața nativilor din zodiac....
Parteneri
Zodii ghinioniste în ziua de 26 septembrie 2021. 3 nativi care se vor confrunta cu probleme
Trei nativi vor fi puși la încercare pe parcursul zilei de astăzi. Trei zodii vor fi ghinioniste în ziua de 26 septembrie 2021. Printre acestea se numără nativii din zodia Taurului, din zodia Racului și din zodia Scorpionului. Acești trei nativi vor fi nevoiți să învețe cum să-și depășească problemele cu grație și răbdare.
Catine.ro
Ultimele știri