Antena Căutare

Magistratii instantelor constitutionale din lume, alesi prin decizii politice. Vezi ce criterii de numire in functie exista in Europa!

In toate instantele constitutionale din lume, numirile se fac prin decizii politice, dar judecatorii trebuie sa fie independenti odata ce isi incep mandatele. In Europa, numarul judecatorilor de la Curtile Constitutionale variaza intre noua si 16. In medie, mandatele au o durata de noua ani si nu pot fi reinnoite.

Conform unei analize a gandul.info, magistratii Curtilor Constitutionale din Europa sunt desemnati cu sustinere politica si au voie sa fie membrii unr partide, dar li se cere sa se suspende dupa numire. Pentru ca judecatorii sa devina membrii instantelor constitutionale trebuie sa indeplineasca mai multe criterii legate de experienta.

In Italia, trebuie sa aiba o experienta de 20 de ani in magistratura, iar in Franta, fostii presedinti ai statului sunt membri pe viata ai Consiliului Constitutional.

In Austria, Curtea Constitutionala are 14 judecatori, plus sase de rezerva, alesi pentru cazuri exceptionale. Toti sunt numiti de seful statului si nu pot ramane in functie decat pana la 70 de ani.

Cehia are o Curte Constitutionala cu 15 membri numiti de presedintele republicii. Acesta desemneaza si presedintele CC. Judecatorii isi pot reinnoi mandatele.

In Germania, Curtea Federala Constitutionala se compune din 16 membri care se organizeaza in doua senate. Acestia sunt numiti de catre cele doua institutii legislative din Germania.

Curtea Constitutionala din Italia are 15 judecatori care sunt numiti pe o perioada de noua ani. Cinci dintre ei sunt numiti de catre cele trei tribunal superioare din peninsula.

In Cehia, presedintele taii este cel care ii numeste pe cei 15 judecatori, dar numai cu aprobarea Senatului.

Slovenia este singurul stat european in care criteriile pentru alegerea in functia de magistrat al instantei constitutionale nu sunt atat de restrictive. Orice expert in drept si care a implinit 40 de ani poate fi ales judecator.

In Spania, Tribunalul Constitutional are 12 membri. Acestia sunt numiti de rege, dar la propunerea Parlamentului, Guvernului si a Consiliului Judiciar Suprem.

Foto: Intact Images

Delegatia Angelei Merkel a fost atacata la Chisinau cu un cocktail Molotov!... OSDO: Bilantul conflictului din Siria a ajuns la circa 25.000 de morti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x