Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Marea Britanie: Nu se vor prelungi restrictiile impuse romanilor, dar se vor limita abuzurile

Marea Britanie nu poate extinde dupa anul 2013 restrictiile pe piata muncii impuse romanilor si bulgarilor, explica ministrul britanic de Interne, Theresa May. In plus, aceasta a subliniat faptul ca Londra se consulta cu alte capitale europene pentru evitarea abuzurilor in sistemul liberei circulatii in cadrul UE.

"Nu mai avem posibilitatea impunerii de masuri tranzitorii. Masurile tranzitorii expira in decembrie 2013", a spus Theresa May, precizand ca o prelungire a restrictiilor ar presupune anularea prevederilor acordurilor semnate cu Romania si Bulgaria in momentul aderarii acestor state la Uniunea Europeana.

Astfel, Theresa May a explicat ca prelungirea restrictiilor este imposibila in contextul acordurilor europene, exprimand insa speranta ca pot fi luate masuri pentru limitarea impactului asupra economiei britanice. Guvernul britanic intentioneaza sa limiteze accesul imigrantilor la sistemul de asistenta sociala si la sistemul de sanatate. In plus, Marea Britanie se consulta cu alte state europene pentru posibila limitare a liberei circulatii in cadrul spatiului european, multe tari membre UE find preocupate de casatoriile din interes si de alte abuzuri asupra sistemului. In plus, problema liberei circulatii va fi parte a planului ministrului de Externe, William Hague, de revizuire a relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana. Marea Britanie este implicata intr-o ampla disputa legala cu Uniunea Europeana din cauza limitarilor impuse acordarii de asistenta sociala imigrantilor. In plus, Marea Britanie doreste reconfigurarea prerogativelor de suveranitate in relatia cu Uniunea Europeana.

Restrictiile pe piata muncii impuse in anul 2005 pentru protejarea locurilor de munca britanice vor expira in decembrie 2013.

Recomandari