Antena Căutare

Marea Britanie, sub asediul norului de cenusa

Un nou nor de cenusa vulcanica se indreapta spre Marea Britanie, in timp ce eruptia vulcanului din Islanda s-a intensificat, in ultimele ore. Marile aeroporturi din Londra raman inchise. Marina militara regala a anuntat ca va pune la dispozitie mai multe nave, pentru repatrierea a peste 200.000 de britanici blocati de mai bine de cinci zile in diferite locatii. Iar compania feroviara franceza, SNCF, a suplimetat cu 80.000 de locuri capacitatea de transport pe ruta Paris-Londra, prin Eurotunel, si a redus costul biletelor cu 50%.

Noul nor ar putea duce la noi modificari in programul curselor aeriene si chiar la inchiderea mai multor aeroporturi. Informatiile au fost facute publice la putin timp dupa ce, luni seara, ministrii europeni ai transporturilor anuntasera ca spatiul aerian european se va redeschide treptat, incepand de marti de la 9, ora Romaniei.

Autoritatile au anuntatat ca aeroporturile din Irlanda de Nord ar putea ramane inchise. De asemenea, Norvegia a anuntat ca isi inchide din nou o parte din spatiul aerian.

Informatia prezentata in cursul noptii de autoritatea britanica pentru controlul traficului aerian, conform careia un nou nor de cenusa vulcanica ar putea ajunge asupra Marii Britanii in urmatoarele ore, a dat peste cap planurile milioanelor de pasageri ramasi blocati pe aeroporturile din intreaga lume.

Oficialii au acceptat luni o propunere a Eurocontrol, de a imparti spatiul aerian in trei zone: O zona in care densitatea particulelor poate fi considerata riscanta. A doua zona, in care, in principiu, nu ar trebui sa fie afectat traficul aerian, chiar daca exista cenusa in aer. si a treia zona, care nu este afectata de cenusa.

Anuntul a fost facut in conditiile in care mai multe companii aeriene au efectuat cu succes numeroase zboruri test prin cenusa vulcanica. Transportatorii spun ca oficialii europeni au exagerat atunci cand au decis sa nu se mai zboare in tarile acoperite de norul vulcanic.
Oficialii de la Bruxelles au respins acuzatiile si spun ca pe primul loc este siguranta pasagerilor.

Mai multe tari europene si-au redeschis deja spatiul aerian sau se pregatesc sa puna in aplicare aceasta masura in orele urmatoare.

ALERTA / Eruptia vulcanului din Islanda s-a intensificat... Romanca Ioana Velescu, printre tinerii fotografi castigatori ai concursului international Sony World Photography Awards ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x