Antena Căutare

Masacrul de la Srebrenita: Olanda este vinovata de moartea a trei musulmani

Statul olandez se face vinovat de moartea a trei musulmani, dupa caderea orasului Srebrenita, in timpul razboiului bosniac, din anii 1992-1995, a decis marti Curtea de Apel de la Haga, care a fost sesizata de supravietuitorii si de rudele victimelor, relateaza AFP.

Aceasta decizie deschide calea acordarii unei indemnizatii familiilor victimelor.

"Curtea a decis ca statul olandez este vinovat de moartea acestor oameni, pentru ca Dutchbat (Castile albastre olandeze) nu ar fi trebuit sa-i predea sarbilor", a precizat un purtator de cuvant al curtii, infirmand o decizie a tribunalului de la Haga. Acesta deciseze, in prima instanta, la 10 septembrie 2008, ca statul olandez nu poate fi facut responsabil de actele Dutchbat, acuzate ca au predat refugiati musulmani fortelor sarbe din Bosnia, incalcand mai multe legi nationale si tratate internationale.

Reclamantii din acest caz au fost traducatorul Dutchbat, Hassan Nohanovici, care si-a pierdut fratele si tatal, si familia unui electrician angajat al Castilor albastre olandeze, ucis dupa ce a fost dat afara de la baza olandeza.

"Din punct de vedere juridic, avem un dosar beton, dar din punct de vedere politic foarte sensibil", a comentat pentru AFP Liesbeth Zegveld, avocatul unuia dintre reclamanti.

"Aceasta imi intareste increderea in faptul ca proceduri precum aceasta pot avea loc in Olanda". Statul olandez va putea, potrivit avocatei, sa plateasca reclamantilor daune si interese intr-o valoare care va fi determinata o data ce se vor epuiza toate posibilitatile de recurs.

In iulie 1995, fortele olandeze de mentinere a pacii sub mandat ONU erau resposabile cu apararea acestui "refugu" al Natiunilor Unite, cand trupele comandate de generalul Ratko Mladici au capturat orasul, ucigand ulterior 8.000 de barbati si tineri musulmani.

Guvernul olandez, care s-a confruntat cu mai multe procese de acest tip in ultimii ani, a sustinut intotdeauna ca trupele sale au fost abandonate de Natiunile Unite, fiind lasate fara sprijin aerian.

Sursa: Jurnalul National

Premiera in Balcani: Sedinta comuna a Guvernelor bulgar si israelian, la Sofia... Ungaria - Finalul unei presedintii UE cu scandal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x