Antena Căutare

Medicul care a ajutat la localizarea lui Osama ben Laden, Shakeel Afridi, intră în greva foamei în închisoare în Pakistan

Shakeel Afridi, medicul care a ajutat la localizarea lui Osama ben Laden şi care este încarcerat de peste şapte ani, a intrat în greva foamei în celulă, au anunţat luni avocatul şi familia sa, relatează AFP.

”Este în semn de protest faţă de nedreptăţile şi atitudinile inumane faţă de el şi familia sa”, a declarat pentru AFP fratele său Jamil Afridi, după ce s-a întâlnit cu acesta într-o închisoare în provincia Punjab (centru).

Avocatul său, Qamar Nadeem, a confirmat AFP că acesta a intrat în greva foamei.

Dr Afridi a organizat o falsă campanie de vaccinare împotriva hepatitei C, care a servit drept acoperire în vederea confirmării prezenţei lui ben Laden, liderul Al-Qaida, ucis la 2 mai 2011 de către forţele speciale americane la Abbottabad, un oraş-garnizoană pakistanez.

Însă, la puţin timp după raid, medicul a fost arestat de către autorităţile pakistaneze. Considerat ca având legături cu extremiştii - un capăt de acuzare considerat larg drept o fantezie -, medicul a fost condamnat la o pedeapsă de 33 de ani de închisoare, redusă ulterior la 23 de ani.

Asasinarea lui Osama ben Laden a reprezentat un motiv de mare jenă pentru Guvern şi mai ales pentru puternica armată pakistaneză, care nu au fost avertizate cu privire la lansarea operaţiunii efectuate de către forţele speciale americane la reşedinţa liderului Al-Qaida, la aproximativ 50 de kilometri de capitala pakistaneză, Islamabad.

Ani de zile, dr. Afridi nu a avut acces la avocatul său. Apelul său împotriva condamnării a fost amânat în numeroase rânduri.

Familia sa s-a plâns, de asemenea, de hărţuire. Atât medicului, cât şi soţiei sale şi celor doi copii ai lor li s-a refuzat înnoirea documentelor de identitate, s-a plâns doamna Nadeem în 2017.

În precedenta campanie electorală americană, Donald Trump a anunţat că va obliga Islamabadul să-l elibereze pe Shakeel Afridi.Însă el a fost discret, apoi, cu privire la acest subiect, pe măsură ce Pakistanul a depus eforturi să-i convingă pe talibanii afgani să negocieze cu Washingtonul.

Un acord americano-taliban a fost semnat sâmbătă la Dubai, care prevede retragerea trupelor străine din Afganistan în schimbul unor garanţii în domeniul securităţii din partea insurgenţilor.

Cazul Afridi a avut un impact asupra ajutorului umanitar acordat Pakistanului - aproximativ 30 de ONG-uri străine au fost obligate să părăsească ţara în 2018, după ce autorităţile au denunţat ”activităţile politice” ale acestora în ţară.

Sursa : news.ro

Un fost angajat ia ostatice aproximativ 30 de persoane într-un centru comercial din capitala filipineză Manila... Franţa, ”deplin solidară” cu Grecia şi Bulgaria, afirmă Macron, care vrea ”să se evite o criză umanitară şi a migraţiei”...
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Consumul de legume aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. De asemenea, poate fi o...
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023 spune că Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe...
Parteneri
Coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x