Antena Căutare

Membrii "grupului Ilascu" au fost decorati de Mihai Ghimpu

Membrii "Grupului Ilascu" - Ilie Ilascu (foto), Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Popa - au fost decorati de presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, cu "Ordinul Republicii", informeaza Jurnal de Chisinau in editia electronica. Mihai Ghimpu i-a acordat "Ordinul Republicii" si lui Stefan Uratu, fostul sau consilier prezidential pe probleme politice

Potrivit decretului prezidential, distinctiile au fost conferite in semn de profunda recunostinta pentru contributia remarcabila la Miscarea de Eliberare Nationala, pentru "eroismul si spiritul de sacrificiu manifestate in lupta pentru independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si pentru curajul si darzenia de care au dat dovada in apararea demnitatii umane si nationale in timpul detentiei ilegale in temnitele regimului neconstitutional instalat in raioanele de est ale tarii".

Ilie Ilascu, Petru Godiac, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa s-au numarat, in perioada 1990-1992, printre membrii rezistentei romanesti a filialei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova. Acestia se opuneau separarii Transnistriei de Republica Moldova, considerandu-se romani.

Cu putin inainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestati si judecati pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de inchisoare, iar Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au primit cate 15 ani de inchisoare.

In urma presiunilor internationale, Ilie Ilascu a fost gratiat si eliberat, dupa noua ani de detentie. In 2004, a fost pus in libertate si Alexandru Lesco, la expirarea termenului de detentie. In acelasi an, dupa ce fusese sesizata de Ilie Ilascu, CEDO a condamnat R. Moldova si Rusia si a cerut punerea in libertate a ultimilor doi membri ai grupului. Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc au fost eliberati in iunie 2007.

Foto: curaj.net

VIDEO Socant! Politia franceza taraste copii si femei africane!... Fenomene extreme in lume: A plouat cu grindina de 1 kg in Statele Unite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x