Antena Căutare

MI5: Risc de atac terorist major in Marea Britanie

Directorul serviciilor britanice de securitate MI5, Jonathan Evans, a avertizat in legatura existenta unui risc sporit permanent de comitere a unui atac terorist de amploare in tara sa.

Evans a subliniat ca lupta impotriva terorismului international ramane prioritatea MI5, remarcand in ultima perioada o diversificare a surselor de amenintare. Daca in anii anteriori oficialii afirmasera ca 75 la suta dintre comploturile cele mai grave aveau legaturi cu Pakistanul, cifra a ajuns in prezent la 50 la suta.

"Capacitatile in domeniul contraterorismului s-au imbunatatit in ultimii ani, dar persista un risc serios ca un atac major sa aiba loc. Nu vad nici un motiv pentru care situatia sa se schimbe semnificativ in viitorul imediat", a spus el.

Evans a declarat ca serviciul sau considera Somalia si Yemen drept amenintari importante la adresa securitatii Marii Britanii si ca disidenta republicana din Irlanda de Nord a luat amploare, relateaza BBC News.

Evans si-a exprimat preocuparea in legatura cu mai multi detinuti ce urmeaza sa fie eliberati, "extremisti" care "probabil se vor intoarce la activitatile teroriste".

Potrivit directorului MI5, exista "numerosi locuitori din Marea Britanie care se antreneaza in tabere Al Shabaab (organizatie islamista somaleza, asociata cu reteaua al-Qaida)", pentru a lupta in interiorul tarii.

"Sunt preocupat de faptul ca este doar o problema de timp pana cand vom vedea terorismul pe strazile noastre, inspirat de cei care lupta in prezent alaturi de Al Shabaab", a avertizat el.

Sursa: Jurnalul National

Presupus complot terorist la adresa Papei, dejucat la Londra: 5 persoane, retinute... New York Times: Romii romani pun in pericol principiul "granitelor deschise" in UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x