Antena Căutare

Mihai Ghimpu: "Tratatul de frontiera cu Romania semnat de Filat e ilegal si neconstitutional"

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat astazi ca premierul Vlad Filat nu a avut mandatul necesar pentru a semna Tratatul privind regimul de frontiera cu Romania, semnat recent la Bucuresti

Ghimpu a calificat acordul drept unul ilegal si neconstitutional, astfel incat ar putea sa nu fie ratificat in viitorul Parlament. "Eu nu am stiut despre acest acord. Ministerul de Externe nu m-a informat, desi asa se cuvine. Nici Filat. El trebuia sa discute cu mine si nu invers", a declarat suparat Mihai Ghimpu.

"Nu sunt suparat pe Filat, eu sunt presedinte si eu sunt primul care raspunde de respectarea Constitutie. Vlad Filat si ministrul de Externe, Iurie Leanca, se cred atotputernici, atunci cand si-au atribuit responsabilitatea semnarii acestui document cu partea romana", a mai declarat Ghimpu.

"Atat timp cat documentul nu a fost ratificat de Parlament, eu nu pot sa-l atac la Curtea Constitutionala", a precizat presedintele Parlamentului. Ghimpu a precizat ca nu contesta textul tratatului in fond, dar gestul lui Filat. Seful Guvernului nu a comentat, deocamdata, acuzatiile.

Acum o saptamana, premierul Vlad Filat si ministrul de Externe roman, Teodor Baconschi, au semnat la Bucuresti un document privind regimul frontierei si regulile de gestionare a granitei de catre Republica Moldova si Romania.

Potrivit oficialilor, tratatul este unul tehnic si nu se refera direct la recunoasterea frontierelor de stat deoarece acest lucru a avut loc automat, odata cu recunoasterea independentei Republicii Moldova de catre Romania, ca mostenitoare de drept a frontierelor sovietice.

Sursa: Stireazilei.md

Rezervorul extern al navetei Discovery, fisurat in 4 locuri... "Negustorul mortii", extradat in secret in SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x