Antena Căutare

Mii şi mii de civili din nord-vestul Siriei fug către Turcia în urma intensificării ofensivei preşedintelui Bashar al-Assad

Mii şi mii de civili din nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, au pornit luni către Turcia în urma ofensivei declanşate de preşedintele Bashar al-Assad pentru recucerirea regiunii, potrivit martorilor şi lucrătorilor umanitari, relatează Reuters.

Forţele guvernamentale siriene, ajutate de forţele ariene ruseşti, au intensificat campania de recucerire a provinciei Idlib, ultima reduc a rebelilor, unde aceştia s-au refugiat cu milioanele din alte părţi ale Siriei, pe parcursul războiului civil care durează de nouă ani.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat că forţele preşedintelui Assad au cucerit 22 de oraşe începând de vineri şi au obţinut controlul asupra unei autostrăzi strategice din Idlib, care face legătura între capitala Damasc şi Alep, în nordul Siriei.

Armata siriană a încercuit şi este pe cale să captureze Maarat al-Numan, un centru urban aflat la 33 de kilometri sud de Idlib. Capturarea acestui oraş va marca un progres semnificativ pentru campania lui Assad de a redobândi controlul total asupra Siriei.

Un lucrător umanitar care a publicat un video din Maarat al-Numan a spus că oraşul a fost devastat în ultimele zile de un asalt cu bombe şi rachete.

Autorităţile din Damas şi Moscova afirmă că se luptă cu militanţii jihadişti care şi-au intensificat atacurile împotriva civililor din Alep, dar organizaţiile pentru drepturile omului şi lucrătorii umanitari spun că atacurile aeriene au demolat spitale, şcoli şi alte zone civile.

Noile lupte au loc în pofida unui armistiţiu convenit pe 12 ianuarie între Turcia şi Rusia, care susţin forţe opuse în conflict.

”În ultimele zile am văzut mii de persoane dizlocate şi vorbim despre cel puţin 50.000 în ultimele patru zile”, a declarat Fouad Sayed Issa, lucrător umanitar la Violet Organization din nordul Siriei.

Un martor a spus că mii de oameni au fugit luni din oraşele Ariha şi Saraqib, din Idlib, cu camioane şi maşini, prin aglomeraţie, către zone precum oraşul Azaz, aflat în apropierea frontierei cu Turcia.

Violet Organization a estimat că circa 120.000 de oameni au fugit în ultimele 12 zile din zona oraşului Alep şi din Idlib. Potrivit lucrătorilor umanitari, majoritatea refugiaţilor au plecat în zone mai sigure din nordul Siriei, din apropierea frontierei cu Turcia.

Turcia, care sprijină unele grupări rebele care se opun lui Assad, găzduieşte deja peste 3,5 milioane de refugiaţi sirieni şi se teme că mai multe alte milioane ar putea să îi treacă în curând graniţa.

Sursa : news.ro

Germania îşi va evacua cetăţenii din regiunea chineză Wuhan, unde a apărut noul coronavirus... Avast a vândut altor companii datele utilizatorilor săi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x