Antena Căutare

Ministrul Florence Parly a dat asigurări că rachetele armatei franceze găsite în Libia nu se aflau ”pe mâna libienilor”

Ministrul nu a explicat de ce este ”fals” să se spună că rachetele erau ”pe mâna libienilor”, în contextul în care toate părţile recunosc că ele au fost găsite în cartierul general al mareşalului Haftar.

Rachetele descoperite într-un cartier general al marşalului Khalifa Haftar în apropiere de Tripoli, a căror proprietară Franţa a recunoscut că este, nu se aflau ”pe mâna libienilor”, a dat asigurări ministrul francez al Aramtelor Florence Parly, relatează AFP.

”Declaraţii pe care le putem citi ici-colo despre faptul că aceste rachete erau pe mâna libienilor sunt afirmaţii întru totul false, nu aşa stau lucrurile”, a declarat ea la postul de radio France Info, după ce Guvernul libian de uniune naţională (GNA) recunoscut de ONU, a cerut joi seara explicaţii ”urgente” Parisului.

Ministrul nu a explicat de ce este ”fals” să se spună că rachetele erau ”pe mâna libienilor”, în contextul în care toate părţile recunosc că ele au fost găsite în cartierul general al mareşalului Haftar.

Într-o scrisoare, ministrul de Externe din cadrul GNA Mohamad Tahar Siala i-a cerut omologului său francez Jean-Yves Le Drian ”să explice în mod urgent mecanismul prin care armele franceze descoperite la Gharyan au ajuns la forţele lui Haftar, când au fost livrate şi cum”, potrivit unui comunicat al ministerului libian.

”Ele nu au fost transferate vreodată cuiva, aveau doar o utilizare prevăzută, şi anume să contribuie la protecţia unor elemente franceze care (culegeau) informaţii în cadrul luptei împotriva terorismului”, a replicat vineri ministrul francez, subliniind că ”în Libia au avut loc numeroase atacuri Daech (acronimul grupării Statul Islamic, SI), inclusiv foarte recent”.

”Aceste rachete erau scoase din uz, erau depozitate, aşadar, într-un loc menit să permită distrugerea lor”, însă ”din motove care ţin de evenimente care se desfăşoară în Libia, aceste rachete nu au putut să fie distruse la timp”, a justificat ministrul francez.

Cotidianul american The New York Times (NYT) a atribuit marţi Franţei proprietatea a patru dintre aceste rachete americane antitanc, de tip Javelin, descoperite de către forţe loiale GNA la Gharyan, un oraş recucerit la sfârşitul lui iunie de la mareşalul Haftar, situat la aproximativ 100 de kilometri de Tripoli. Cel mai puternic om din estul Libiei a lansat, la 4 aprilie, o ofensivă vizând capitala libiană.

În scrisoarea sa, ministrul libian Mohamad Tahar Siala cerea de asemenea să afle ”cantităţile de armament” pe care Franţa le-a furnizat mareşalului Haftar, ”a cărui existenţă (în Libia) contrazice declaraţiile Guvernului francez (...) cu privire la susţinerea GNA ca singurul recunoscut la nivel internaţional”.

Franţa a recunoscut miercuri că rachete descoperite într-o bază aparţinând forţelor mareşalului Haftar, în apropiere de Tripoli, îi apaţin, însă a respins acuzaţii potrivit cărora i le-ar fi furnizat.

Parisul respinge orice acuzaţii potrivit cărora l-a ajuta pe Haftar în ofensiva sa contra Tripoli.

În 2016, trei militari au fost ucişi într-o misiune în domeniul informaţiilor în estul Libiei.

În pofida unui embargo ONU, livrări de armament continuă să aibă loc către ambele tabere, alimentând temeri cu privire la un război prin procură între puteri regionale.

Sursa : news.ro

Avertizare MAE pentru Grecia: Risc ridicat în insula Rhodos... Iranul avertizează puterile occidentale să părăsească regiunea în urma crizei din zona Golfului Persic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x