Antena Căutare

Mita a imbolnavit si industria farmaceutica

Cateva dintre cele mai mari nume din industria farmaceutica fac obiectul unei anchete in SUA. Procurorii americani banuiesc ca anumite practici ale companiilor ascund infractiunea de mita, scrie presa britanica.

Suspiciunea de coruptie se indreapta asupra firmelor GlaxoSmithKline (GSK), AstraZeneca, Pfizer, Bristol-Myers Squibb si Eli Lilly. Ancheta este desfasurata de Departamentul de Justitie si de Comisia Valorilor Mobiliare si a Burselor (Securities and Exchange Commission - SEC).

Anchetatorii verifica acuzatiile potrivit carora companiile farmaceutice au incalcat legea privind practicile de coruptie in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act - FCPA), lege care le interzice firmelor sa ofere "atentii" (excursii platite, cadouri, bani) in schimbul carora si-ar spori sansele sa obtina un contract sau sa isi vanda produsele. Scandalul izbucneste la cinci luni dupa ce compania Daimler a acceptat sa plateasca statului american o amenda de peste 180 de milioane de dolari intr-un caz similar.

Potrivit Departamentului de Justitie, industria farmaceutica ignora de ani buni prevederile legislatiei antimita. Sub lupa anchetatorilor se afla activitati derulate de companiile in cauza in afara granitelor SUA. Daca vor fi gasite vinovate, firmele sunt pasibile de amenzi totalizand milioane de dolari.
GSK si AstraZeneca au recunoscut ca fac obiectul unei anchete in America si au anuntat ca vor colabora pe de-a intregul cu oficialii din aceasta tara.

Tot articolul, in Jurnalul National

Presa internationala, despre cazul Gabriel Grecu: Relatiile dintre Romania si Rusia sunt reci... Carnagiu la Bagdad: 59 de morti si aproape 100 de raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x