Antena Căutare

Mita lui Voronin: 10 milioane de dolari pentru o alianta politica

De peste un an si jumatate, Republica Moldova se asteapta la un nou presedinte. Alegerile legislative din 28 noiembrie - al treilea scrutin desfasurat in republica din aprilie 2009 - nu a produs nici el o majoritate clara in Parlament care sa desemneze un nou sef al statului.



La 8 septembrie 2009, ambasada raporteaza Secretariatului de Stat american o intalnire surprinzatoare intre Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (un membru al coalitiei pro-occidentale) si liderul comunist Vladimir Voronin, care, in acel moment, isi incheia mandatul de sef al statului.

Intalnirea s-a produs in urma unei invitatii lansate de Voronin care i-a propus interlocutorului sau formarea unei coalitii de centru-stanga, avandu-l presedinte pe Marian Lupu, lui Voronin urmand sa-i revina sefia Parlamentului.

Refuzul lui Marian Lupu, care a parasit randurile comunistilor in iunie 2009, de a accepta propunerea lui Voronin, a fost intampinat de o oferta financiara consistenta - cinci milioane de dolari, conditionata de aderarea lui Lupu la Partidul Comunist. Un nou refuz al lui Lupu a condus la dublarea stimulentului: 10 milioane de dolari.

Conform documentului, aspectele intalnirii dintre cei doi lideri politici moldoveni au fost relatate ambasadorului american la Chisinau chiar de catre Marian Lupu. In plus, ele au fost confirmate ambasadorului si de catre Vladimir Voronin. Intr-o nota diplomatica din 16 septembrie 2009, ambasadorul relateaza ca Voronin i-a confirmat ca a avut doua intalniri private cu Marian Lupu in care au discutat despre posibilitatea formarii unei aliante politice.

"Potrivit lui Voronin, Lupu parea "pierdut", spunand ca nu poate accepta o asemenea oferta. Voronin nu a recunoscut ca i-a oferit mita lui Lupu, dar ca raspuns la o intrebare a ambasadorului in acest sens, Voronin a ras tare, a facut grimase si gesturi largi, fara cuvinte, care au parut ca o confirmare tacita".

Raportul ambasadei, consemneaza ca Voronin i-a mai declarat ambasadorului ca are impresia ca Lupu se afla sub "influenta unei puteri straine", fara a putea preciza care este aceasta - "Rusia, Romania sau Statele Unite."

Conform notei, in acea perioada, rusii erau deja familiarizati cu Marian Lupu. La 12 august, in cel mai mare secret, tranzitand prin Budapesta, Lupu a vizitat Moscova pentru o intalnire misterioasa ce a avut loc intr-o camera de hotel.

Aceasta intalnire, de doua ore, a semanat cu un interviu de angajare sau o evaluare psihologica si a cunostintelor de politica globala ", relateaza ambasadorul american. El scrie, in 14 august 2009: "Lupu a raspuns unor serii de intrebari pentru a clarifica pozitia sa fata de diferite probleme - imunitate pentru Voronin, neutralitatea Moldovei si limba de predare in scolile ruse din Republica Moldova. "

Foto: Intactimages

Putin s-a adresat americanilor... Proteste in Ungaria de Ziua Nationala a Romaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x