Antena Căutare

Moneda nationala a Iranului s-a depreciat intr-o singura zi cu 17%

Caderea istorica a monedei iraniene arata succesul sanctiunilor internationale impuse pentru programul sau nuclear controversat, a estimat luni diplomatia americana, transmite AFP.

Degringolada rialului iranian, care a atins luni cel mai scazut nivel istoric, releva “presiunea internationala implacabila si mai mult succes a ceea ce facem noi pentru a apasa asupra economiei iraniene”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

“Sanctiunile au efectul pe care l-am asteptat”, a declarat diplomatul american. “Iranul este tot mai izolat de sistemul financiar international. O cantitate semnificativa de petrol iranian iese de pe piata. Moneda cade si lumea refuza sa faca afaceri cu companiile iraniene. Acest lucru arata ca sanctiunile sunt cele mai punitive impuse pana acum de comunitatea internationala si ca ele sunt foarte importante pentru ca Iranul sa lucreze la denuclearizarea sa”, a explicat purtatorul de cuvant.

Caderea rialului iranian s-a accelerat luni cu 17% intr-o singura zi, ajungand la un minim istoric in raport cu dolarul, rezultat al unui deficit de valuta forte din cauza sanctiunilor occidentale. Dolarul se schimba cu 34.500 de riali pe piata libera fata de 29.600 cu o zi inainte. Caderea rialului fata de dolar in ultimul an a accelerat inflatia, care este, oficial, in jur de 23%, mai scrie AFP.

Sursa: Antena3.ro

Obama - Romney, prima confruntare in lupta pentru Casa Alba. Dezbaterea va fi urmarita de peste 50 de milioane de telesp... Parlamentar german: Romania sta in calea Bulgariei catre spatiul Schengen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x