Antena Căutare

Moscova “regreta” decizia UE de a negocia pentru conducta trans-caspica

Ministerul rus de Externe a anuntat ca Moscova “regreta” decizia Uniunii Europene de a incepe discutiile cu Turkmenistanul si Azerbaidjanul pentru a ajunge la un acord asupra livrarilor de gaz turkmen prin Marea Caspica spre Europa, scrie Ria Novosti.



Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse regreta decizia Consiliului Europei. Din toate aprentele (decizia-nr) ignora situatia internationala curenta, legala si geopolitica din bazinul Caspic

Rusii vor sa bage bete-n roate concurentei

Ministerul condus de Sergey Lavrov s-a referit la o declaratie comuna obligatorie, facuta de liderii celor cinci state caspice in 2007, in care se spunea ca toate probleme importante legate de Marea Caspica vor fi rezolvate de statele respective si atat.

Se mai spune si ca, spre deosebire de conductele existente, constructia celei trans-caspice, care ar trebui sa treaca printr-o zona de activitate seismica, ar putea afecta toate statele riverane.

"Din ce stim, aceasta este prima experienta si a Uniunii Europene, si suntem surprinsi ca aceasta este in Marea Caspica, care nu are granita cu niciun stat membru", se mai arata in comunicatul respectiv.

Ministerul a mai spus ca toate incercarile de a interveni in afacerea caspica ar putea complica serios situatia in regiune si va afecta negativ discutiile privind statutul Marii Caspice.

Mai multe proiecte au fost propuse ca alternative la gazul rus iar cautarea acestora a luat amploare dupa "criza gazelor" din iarna lui 2009, cand, din cauza disputelor dintre Ucraina si Rusia, au fost intrerupte livrarile catre Uniunea Europeana.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages

Microbuzul inchiriat la Washington pentru jurnalistii romani, la un pas de a lua foc... Analisti: Grecia ar trebui exclusa din zona euro pentru a evita extinderea crizei datoriei publice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x