Antena Căutare

Moscova schimba tonul: Apocalipsa vine din Iran

Rusia a recunoscut in sfarsit ca Iranul este aproape de a avea potentialul producerii armei nucleare, potrivit presedintelui Dmitri Medvedev, care a facut aceasta afirmatie ieri, la o zi dupa ce Teheranul a sfidat inca o data lumea prin anuntul ca a produs 20 de kilograme de uraniu imbogatit

In ultimele luni, Dmitri Medvedev a adoptat o linie dura fata de Iran, sprijinind a patra serie de sanctiuni ONU, financiare si militare, impuse Teheranului pentru controversatul sau program nuclear. Dar declaratia de ieri este "una din primele dati cand Moscova recunoaste public faptul ca Iranul se indreapta spre crearea armei nucleare", sublinia BBC. Schimbarea de ton a liderului de la Kremlin este semnificativa, avand in vedere ca Rusia este un aliat traditional al Teheranului, cu care are puternice legaturi economice si militare. Textual, Medvedev a declarat, in cadrul unei reuniuni a ambasadorilor la Moscova: "Iranul este pe cale de a avea potentialul care, in principiu, ar putea fi folosit la crearea armelor nucleare".

Pozitia exprimata ieri este similara cu cea a SUA si a principalelor puteri europene care suspecteaza Iranul ca urmareste sa-si creeze bomba atomica, desi Teheranul repeta ca programul sau nuclear este pasnic.

De o luna, SUA si UE au impus unilateral sanctiuni suplimentare acestei tari, printre care interzicerea investitiilor in industria petrolului si gazelor. Referindu-se la sanctiuni, Medvedev a spus ieri ca acestea "au un sens, reprezinta un semnal destinat sa stimuleze procesul de negocieri. Acum, trebuie rabdare si reluarea rapida a dialogului". Presedintele rus a cerut Teheranului sa faca dovada de deschidere si sa coopereze cu inspectorii Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA).

Sfidand ONU si sanctiunile, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad refuza sistematic sa inceteze imbogatirea uraniului, iar duminica "seful atomic" Ali Akbar Salehi a anuntat un nou pas pe calea nucleara, anume producerea celor 20 de kilograme de astfel de combustibil.

Sursa: jurnalul.ro

Rep. Moldova: Curtea Constitutionala nu a validat decretul lui Ghimpu legat de Ziua Ocupatiei Sovietice... Valentin Florea, ambasadorul Romaniei in Chile, a fost implicat intr-un accident grav...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x