Antena Căutare

NATO, ”extrem de îngrijorat de riscul unei escaladări” în urma atacurilor vizând instalaţii petroliere saudite, acuză Iranul de destabilizarea întregului Orient Mijlociu

NATO este ”extrem de îngrijorat de riscul escaladării”, după atacul unor instalaţii petroliere saudite şi acuză Teheranul de ”destabilizarea” întregului Orient Mijlociu, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, la Bagdad, pentru AFP.

NATO este ”extrem de îngrijorat de riscul escaladării”, după atacul unor instalaţii petroliere saudite şi acuză Teheranul de ”destabilizarea” întregului Orient Mijlociu, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, la Bagdad, pentru AFP.

Stoltenberg s-a exprimat luni, în acest interviu, pentru prima oară de la acest atac, care a provocat sâmbătă incendii în instalaţii aparţinând gigantului petrolier Aramco şi a antrenat o reducere cu jumătate a producţiei de petrol saudit, care afectează aprovizionarea mondială cu ţiţei.

Washingtonul şi Riadul acuză Iranul că se află în spatele acestui atac, revendicat de rebeli yemeniţi huthi, dar cu privire la care Statele Unite afirmă că nu au vreo probă care să arate că ar proveni din Yemen. Donald Trump a anunţat duminică faptul că Statele Unite sunt pregătite ”să riposteze”.

”Îndemnăm toate părţile să împiedice asemena atacuri, pentru că ele ar putea avea consecinţe negative asupra întregii regiuni, iar noi suntem extrem de îngrijoraţi de riscul unei escaladări” a declarat luni Jens Stoltenberg.

”Iranul susţine diverse grupări teroriste şi este responsabil de destabilizarea întregii regiuni”, a acuzat secretarul general al NATO.

Presa - CNN sau The Wall Street Journal (WSJ) - scrie că drone - sau rachete de croazieră - ar fi fost trase din nord şi nu din sud, deci din Irak sau Iran, mai degrabă decât din Yemen.

Cotidianul american dă asigurări că oficiali americani şi saudiţi anchetează, în prezent, în baza acestor suspiciuni.

Irakul, în care acţionează numeroase miliţii în favoarea Teheranului şi care sunt finanţate de instructori iranieni, a dezminţit orice utilizare a teritoriului său în acest atac.

Premierul Adel Abdel Mahdi a reiterat aceste dezminţiri într-o convorbire la telefon cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, a anunţat luni biroul său într-un comunicat.

Mike Pompeo i-a prezentat informaţii colectate de Statele Unite ”care confirmă” că teritoriul irakian nu a fost folosit în acest atac, precizează Guvernul irakian în acest comunicat. Washingtonul nu a comentat aceste declaraţii imediat.

Bagdadul îndeamnă de luni de zile la ferirea teritoriului irakian de o implicare în criza dintre Washington şi Teheran.

TRUMP: PARE CĂ IRANUL E RESPONSABIL

Pe de altă parte, se pare că Iranul ar fi responsabil de atacurile care au vizat instalaţiile petroliere saudite în weekend, a declarat luni Donald Trump, care şi-a evocat hotărârea de a ”ajuta” Arabia Saudită, relatează AFP şi Reuters.

Statele Unite vor ”apăra ordinea internaţională” care este ”subminată de Iran”, după ”atacul fără precedent” vizând instalaţii petroliere în Arabia Saudită, a declarat un pic mai devreme secretarul american al Apărării Mark Esper.

Şeful Pentagomului a precizat, pe Twitter, că a participat la o reuniune, la Casa Albă, în vederea prezentării bilanţului, cu Donald Trump, care s-a declarat duminică ”pregătit să riposteze” contra celor care se fac vinovaţi de aceste atacuri.

”În acest weekend am vorbit cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman şi ministrul Apărării Najah al-Shemmari despre recentele atacuri asupra instalaţiilor petroliere saudite”, a mai declarat Mark Esper.

Esper a dat asigurări că armata americană cooperează cu ”partenerii” Statelor Unite în vederea unui răspuns acestui ”atac fără precedent” care a antrenat reducerea cu jumătate a producţiei de petrol a primului exportator la nivel mondial.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat sâmbătă Iranul că se află în spatele atacurilor şi a apreciat că nu există vreo probă care să arate că ele provin din Yemen, în pofida revendicării rebelilor yemeniţi huthi, susţinuţi de Teheran.

Sursa : news.ro

Alegeri în Gibraltar la 17 octombrie, înainte de data Brexitului... Putin propune Arabiei Saudite să cumpere sisteme ruse antiaeriene în urma atacurilor din weekend...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x