Antena Căutare

Nava umanitară Ocean Viking are la bord 356 de migranţi în urma unei noi salvări în largul Libiei

Nava umanitară Ocean Viking a salvat alţi 105 migranţi în apele internaţionale, în largul Libiei, şi are astfel la bord 356 de persoane, şi caută un port de debarcare, a constat, la bordul navei, AFP.

Nava umanitară Ocean Viking a salvat alţi 105 migranţi în apele internaţionale, în largul Libiei, şi are astfel la bord 356 de persoane, şi caută un port de debarcare, a constat, la bordul navei, AFP.

În paralel, peste 150 de migranţi erau blocaţi, unii dintre ei de peste zece zile, la bordul navei spaniole Open Arms, în largul insulei italiene Lampedusa.

O barcă gonflabilă albastră a fost observată luni, la aproximativ 40 de mile martime (75 kilometri) de coastele libiene, în timpul supravegheri permanente pe puntea superioară a navei închiriate de către ONG-urile SOS Méditerranée şi Médecins sans frontières (MSF).

La bord se aflau 105 bărbaţi şi adolescenţi, majoritatea sudanezi, ca în precedentele operaţiuni de salvare, inclusiv 29 de minori, între care doi copii în vâstă de cinci şi 12 ani.

Operaţiunea de luni a fost mai complicată decât precedentele. în momentul în care salvatori s-au apropiat de barcă, aceasta a început să se dezumfle, iar aproximativ şase persoane au căzut în apă, însă au fost salvate toate.

Ocean Viking este echipată să primească între 200 şi 250 de persoane în condiţii bune, în containere amenajate pe punte, însă are capacitatea să primească migranţi suplimentari în cazul în care este necesar, subliniază cele două ONG-uri.

Vaporul a rămas în largul Libiei, în contextul în care altă barcă, care a plecat odată cu cea salvată luni, a fost semnalată.

Condiţiile meteorologice sunt favorabile, în prezent, plecării şi este posibil ca marea sărbătoare musulmană Eid al-Adha să influenţeze atenţia Pazeide Coastă libiene.

Autorităţile malteze, contactate de Ocean Viking înaintea salvării de luni, au refzat să primească migranţii de la bord, apreciind că nu sunt obligate să o facă decât în cazul unor operaţiuni efectuate în zona sa de salvare.

Toţi migranţii de pe Ocean Viking - care navighează sub pavilion norvegian - au fost salvaţi în vasta zonă alocată Libiei, însă, potrivit coordonatorului operaţiunilor de la bord, Nicholas Romaniuk, încercări de a contacta Paza de Coastă libiană - de cinzi zile - au fost zadarnice.

La Roma, ministrul italian de Interne Matteo Salvini a repetat ”interdicţia absolută a acestor două nave străine de a pătrunde în apele italiene. Deschideţi porturile în Franţa, Spania sau Norvegia”.

Tripoli a propus, în trecut, un port de debarcare libian, însă ONG-urile refuză din cauza abuzurilor şi violenţelor la care riscă să fie supuşi migranţii.

O parte a migranţilor de pe Open Arms au fost salvaţi în zona alocată Maltei, iar marina malteză a propus să-i conducă la Velletta, însă ONG-ul a refuzat, apreciind că se teme de acte disperate din partea celor obligaţi să rămână la bord în timpul transferului.

Fondatorul ONG-ului spaniol, Oscar Camps, a denunţat însă refuzul Maltei şi Italiei de a lăsa Open Arms să se adăpostească în apropiere de coaste, în contextul în care ”sunt prevăzute valuri de 2,2 metri miercuri după-amiaza”.

Sursa : news.ro

Delegaţie americană în Turcia, în vederea coordonării unei ”zone de securitate” în nordul Siriei... A văzut cum a fost abandonată de mama ei, pe o casetă veche, și nu s-a lăsat până când a găsit-o! Ce i-a spus femeia est...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x