Căutare Live

Netanyahu, reales confortabil la conducerea Likudului

Premierul în exerciţiu israelian Benjamin Netanyahu - inculpat de corupţie şi contestat pe plan intern prima oară după un deceniu - a fost reales confortabil la conducerea Partidului său Likud (dreapta), pe care-l va conduce din nou în alegerile din martie, relatează AFP.

Deputatul Gideon Saar, un fost ministru, avea puţine şanse de victoie în faţa lui Netanyahu, şeful Likudului din 1993 - mai puţin timp de şase ani, când a fost condus de Ariel Sharon. Însă un rezultat strâns ar fi putut fragiliza poziţia celui mai longeviv premier din istoria Israelului - 13 ani, dintre care zece neîntrerupt.

Rezultatul final al alegerilor interne, comunicat în noaptea de joi spre vineri, lasă puţin loc suspansului - 72,% ”pentru” şeful în exerciţiu al Guvernului, faţă de 27,5% din voturi cât a obţinut rivalul său.

”O imensă victorie! Mulţumesc membrilor Likudului pentru încrederea, susţinerea şi afecţiunea lor”, a reacţionat pe Twitter Benjamin Netanyahu vineri, la puţin timp după miezul nopţii, la o oră după scrutin.

Aproximativ 57.000 de membri ai partidului au votat în aceste alegeri primare, reprezentând o prezenţă la vot puţin sub 50%.

”Cu ajutorul vostru şi a lui Dumnezeu voi conduce Likudul către o mare victorie în alegeri în viitor şi vom continua să conducem statul evreu către reuşite fără precedent”, a adăugat Netanyahu, în vârstă de 70 de ani.

Presa israeliană a preconizat o victorie a lui Netanyahu, însă scorul ţine prima pagină în ziare.

”Netanyahu, mare moment”, scrie cel mai mare cotidian cu plată din ţară Yediot Aharonot, iar postul public de radio KAN evocă o ”victorie zdrobitoare”.

Cotidianul de stânga Haaretz apreciază că Netanyahu îşi datorează victoria ”loialităţii tribale” a susţinătorilor săi.

Benjamin "Netanyahu a condus partidul în alegerile din ultimii 14 ani în mod consecutiv şi per ansamblu în ultimele două decenii. Membrii cei mai tineri ai Likudului nu şi-au cunoscut partidul fără Netanyahu la conducere”, scrie ziarul.

”ASUMAREA UNOR RISCURI”

Gideon Saar şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe şeful în exerciţiu al Guvernului. ”Sunt mulţumit de decizia mea de a mă ridica” împotriva lui Netanyahu, a scris el pe Twitter. ”Cei care nu vor să-şi asume riscuri nu vor câştiga niciodată”.

”Felicitări primului ministru (...). Colegii mei şi cu mine ne vom afla în spatele său în campania pentru asigurarea victoriei Likudului”, a adăugat el, referindu-se la alegerile legislative prevăzute la 2 martie.

Citește și
colaj de imagini cu icoana sfintei filofteia, un preot, cartea sfanta si o femeie care se inchina
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole

Scrutinul intern a fost cerut de către Saar, în urma inculăpării luna trecută a lui Netanyahu cu privire la corupţie, abuz de încredere şi fraudă în trei dosare.

Netanyahu a denunţat ”false acuzaţii motivate de consideraţii politice” după anunţarea inculpării sale.

Stephan Millier, un politolog intervievat de AFP, a relevat că el a dus o campanie deosebit de intensă, pentru a nu-i lăsa nicio şansă adversarului său. ”Postul îi era în joc şi s-a bătut”.

O victorie în alegerile primare era o etapă crucială pentru şeful în exerciţiu al Guvernului, care urmează să rămână în funcţie în pofida inculpării - legea israeliană prevede că orice ministru urmărit penal trebuie să demisioneze, dar nu şi un premier

El a participat la mai multe reuniuni politice în mai multe oraşe. Joi a apărut în direct pe Facebook, sunând membri ai partidului pentru a-i îndemna la vot.

IMPAS POLITIC

Netanyahu are de-acum dificila sarcină de a conduce campania Likudului în vederea celui de-al trielea rând de alegeri în mai puţin de un an.

În urma alegerilor anticipate din aprilie, iar apoi din septembrie, nici Netanyahu şi nici Benny Gantz, liderul Partidului ”Albastru-alb” (centru), nu au reuşit să adune 61 de deputaţi - pragul majorităţii parlamentare - pentru a forma Guvernul.

Preşedintele Reuven Rivlin a încredinţat această sarcină inclusiv Parlamentului, care nu a reuşit nici el, trimiţând ţara din nou la vot.

Pentru a scoate ţara din impas, deputaţii este necesar să schimbe tabăra şi să se alăture fie celei a lui Gantz, fie a lui Netanyahu. Mai puţin în cazul în care cei doi rivali se unesc.

Însă Partidul ”Albastru-alb” refuză să împartă puterea cu un premier inculpat. Fostul şef al armatei Benny Gantz joacă, împotriva lui Netanyahu, cartea probităţii.

Potrivit lui Gayil Talshir, o profesoară de ştiinţe politice de la Universitatea ebraică din Ierusalim, această victorie în alegerile primare l-ar putea consolida pe Netanyahu în cruciada sa împotriva inculpării.

”Toată miza pentru Netanyahu este să-şi asigure o imunitate, iar pentru asta el are nevoie de 61 de voturi” în Parlament, adică o majoritate care să-i permită să formeze un guvern, subliniază ea.

Primele sondaje sugerează însă o situaţie neschimbată în rândul alegătorilor.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Patriarhia Moscovei întrerupe relaţiile cu Patriarhia din Alexandria după ce patriarhul ortodox Theodoros al II-lea recu...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri