Antena Căutare

Nezavisimaia Gazeta: Soarta Transnistriei, decisa de oamenii de afaceri

Singurul lucru care uneste alegerile ce au avut loc recent pe cele doua maluri ale Nistrului este ascensiunea la putere a unor reprezentanti ai mediului de afaceri, care ar putea decide soarta Transnistriei, comenteaza Nezavisimaia Gazeta, citata de Russia Today.



La alegerile precedente, el a finantat atat stanga, cat si dreapta, iar la cele din noiembrie el a devenit sponsor al Partidului Democrat, afirma Nezavisimaia Gazeta. La Chisinau, se speculeaza ca Plahotniuc ar putea obtine functia de premier, iar acest lucru ar putea influenta negocierile dintre PDM si partidele liberal si liberal-democrat. Presedintele PLDM, Vlad Filat, ar vrea sa isi consolideze pozitia, mai ales pentru ca se bucura de un sprijin considerabil din partea UE.

Pe de alta parte, alegerile pentru Sovietul Suprem (Parlamentul transnistrean) care au avut loc duminica, arata ca alinierea fortelor politice din regiune s-ar putea schimba. Majoritatea noilor oficiali alesi in Transnistria nu fac parte dintre fortele prezidentiale. Potrivit liderului partidului transnistrean Vointa Poporului, Oleg Gudimo, "majoritatea membrilor Sovietului Suprem ar putea fi considerati foarte de dreapta" si provin din mediul de afaceri.

Astfel, unul dintre deputati, Ilia Kazmali, este unul dintre liderii companiei Sheriff. Altii sunt membri ai grupului cunoscut sub numele de "Initiativa 16", care sugereaza limitarea atributiilor prezidentiale.

Fostul presedinte al Parlamentului transnistrean, Evgheni Sevciuk, care si-a anuntat candidatura la presedintie, a intrat in actualul Legislativ si ar putea fi folosit de Chisinau in timpul viitoarelor alegeri prezidentiale din Transnistria. Potrivit lui Gudimo, Sevciuk "vorbeste despre Rusia, dar inclina catre Occident, la fel ca politicienii care conduc in prezent Republica Moldova".

Foto: Intactimages

Nezavisimaia Gazeta: "Soarta Transnistriei, decisa de oamenii de afaceri"... VIDEO! Romanii, ironizati la „Saturday Night Live”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x