Antena Căutare

Niciun reprezentant al opoziţiei nu a fost ales în scrutinul legislativ din Belarus

Toţi cei 110 deputaţi aleşi în scrutinul legislativ în Belarus duminică fac parte din partide care susţin puterea preşedintelui Aleksnadr Lukaşenko, arată rezultatele publicate luni, iar opoziţia a pierdut cele două mandate de care dispunea, relatează AFP.

Toţi noii aleşi fac parte din partide şi organizaţii care susţin puterea, în contextul ăn care Lukaşenko încearcă o apropiere de Uniunea Europeană (UE), ce critică cu regularitate deficitul democratic în această fostă republică sovietică.

FRAUDE MASIVE

Opoziţia a denunţat duminică încălcări masive în alegerile legislative, în pofida veleităţilor celui mai puternic om de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, de apropiere faţă de UE, de care rămâne izolat.

Supranumit ”ultimul dictator din Europa”, Lukaşenko conduce această fostă republică sovietică neîntrerupt de 25 de ani. Niciun scrutin organizat în Belarus de atunci nu a fost considerat liber sau echitabil de către observatori internaţionali.

Potrivit unor date oficiale, peste 55% dintre cele 6,8 milioane de alegători au votat până duminică după-amiaza, depăşind pragul de 50% necesar în vederea validării scurinului. Peste 35% dintre alegători au votat prin corespondenţă, înaintea deschiderii secţiilor de votare.

Ei au ales 110 de deputaţi în Camera inferioară a Parlamentului. Însă belaruşii care critică puterea au puţine opţiuni la urne, în comntextul în care principalii lideri contestatari şi singurii doi deputaţi ai opoziţiei au fost excluşi de la scrutin.

Aproximativ 600 de încălcări au fost semnalate până duminică seara, într-o campanie de observare organizată de partide din opoziţie, care relevă cazuri în care oficiali ”umflă” numărul alegătorilor în secţii de votare faţă de numărătoare observatorilor.

Apărători ai drepturilor omului care au observat desfăşurarea scrutinului au declarat că au fost goniţi din secţii de votare, au fost obstrucţionaţi şi împiedicaţi să facă fotografii.

Sursa : news.ro

Microsoft actualizează termenii privind confidenţialitatea datelor în serviciile cloud, pe fondul unei investigaţii a Un... Un camion şi o maşină cad în râul Tam, la nord de Toulouse, în urma surpării unui pod metalic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x