Antena Căutare

Nicolas Sarkozy, un fiu de imigrant care uraste imigrantii

Fiul unui imigrant, presedintele francez a reusit sa se remarce in ultimele zile tocmai cu declaratiile sale impotriva strainilor aflati pe teritoriul Hexagonului. Nicolas Sarkozy nu numai ca planuieste sa scape de romi si de imigrantii ilegali, dar a amenintat chiar ca va ridica cetatenia franceza acelor persoane de origine straina care au comis infractiuni

"Suferim consecintele a 50 de ani de imigratie insuficient reglementata, care a dus la un esec al integrarii", a declarat Sarkozy.

"Presedintele ar trebui sa aiba grija, ca nu cumva conditia sa de fiu al unui imigrant sa nu-l duca la pierderea cetateniei, daca va fi cercetat penal sau condamnat, pe drept sau pe nedrept, din cauza relatiilor sale cu mediile de afaceri", i-a replicat, indirect, Jean-Luc Mèlenchon, presedintele fondator al Partidului Stanga, citat de presa franceza.

In urma cu trei ani, Sarkozy a fost subiectul unor critici foarte dure, in New York Times, dupa ce venise cu ideea de a se efectua teste ADN in cazul imigrantilor care vor sa-si aduca si rudele in Franta, prin programul de reintregire familiala.

Editorialistul american se mira atunci de faptul ca "politicile franceze nu sunt mai atente la lectia istoriei... (...) El insusi fiu al unui imigrant, Sarkozy si-a facut un nume in politica criticand acerb imigrantii, in special pe cei de origine araba si magrebiana". Editorialistul incheia cu un sfat pe care presedintele francez nu pare sa-l fi urmat: "Daca vrea sa fie considerat un om de Stat, atunci sa se comporte ca unul".

Ridicarea cetateniei a mai fost la moda doar in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand Franta a fost una dintre primele tari care a prevazut "denaturalizarea" cetatenilor sai care aveau origini "inamice". Exemplul legislativ a fost preluat de nazisti, cu Legile de la Nürnberg, cunoscute si ca Legile rasiale.

Pe vremea cand Franta lua masurile privitoare la ridicarea cetateniei, tatal lui Sarkozy, Nagy-Bocsa Sarkozy Pal, traia inca in tara sa natala, adica Ungaria. A fugit in Franta in 1944. Mama actualului presedinte este Andrèe Sarkozy, nascuta Mallah, fiica unui evreu sefard originar din Grecia.

Si cea de-a doua sotie a presedintelui francez, din cele trei pe care le numara pana acum, provenea dintr-o familie de imigranti. Bunicul Ceciliei, fosta doamna Sarkozy, s-a nascut la Balti si avea origini evreiesti si tiganesti. A ajuns in Franta inainte de cel de-al doilea razboi mondial, iar in 1937 s-a casatorit cu mama Ceciliei, care era de origine spaniolo-belgiana.

Toate aceste legaturi de sange nu l-au facut insa pe Sarkozy sensibil la imigrantii de pe teritoriul francez. BBC a prezentat ieri imagini socante de la evacuarea unei tabere de imigranti, in care femei africane, multe cu copii in brate, erau tarate sau impinse de fortele de ordine. Televiziunea a amintit ca presedintele francez a fost intens criticat pentru planurile sale recente prin care si-a propus sa scape de romi si de imigrantii ilegali, demolandu-le taberele si expulzandu-i.

Sursa: jurnalul.ro

Africa de Sud: Batrani arsi de vii... Obama confirma retragerea trupelor americane din Irak...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x