Antena Căutare

Nobel contra Nobel: Cum i-a tras Llosa un pumn in fata lui Marquez

Mario Vargas Llosa a fost declarat, joi, castigatorul premiului Nobel pentru Literatura. Aceasta distinctie i-a adus insa scriitorului, in afara de prestigiul social si moral, o mare satisfactie personala, intrucat a reusit sa-si "egaleze" vechiul rival, Gabriel Garcia Marquez.

Se pare ca cearta dintre cei doi, nerezolvata nici pana in ziua de azi, are la baza doar motive de natura personala. Potrivit unei carti semnate de Luis Fernández Zaurín si intitulata "De cuando Vargas Llosa noqueó a Gabo" ("Cand Varga Llosa l-a pus la podea pe Gabo"), marul discordiei dintre cei doi ar fi fost sotia actuala a lui Llosa, Patricia, potrivit Elmundo.es.

"Vargas Llosa isi parasise familia, pentru o relatie cu un top-model, iar Gabo a incercat s-o consoleze pe sotia abandonata, Patricia, sfatuind-o sa ceara divortul pentru parasirea domiciliului conjugal", dezvaluie Zaurin in publicatia sa.

Insa conflictul dintre cei doi a atins punctul culminant pe data de 12 februarie 1976, cand Garcia Marquez si Vargas Llosa aflandu-se la o reuniune in Mexic, pun capat prieteniei, dupa ce Llosa ii trage un pumn in ochi lui Marquez, invinetindu-l.

Ani intregi presa si intregul public au speculat cu privire la cearta dintre cei doi, pana cand, in 2007, cotidianul spaniol "La Jornada" a dezvaluit nu doar povestea, ci si doua fotografii cu ochiul vanat al lui Marquez, intr-una din ele zambind larg.

Gabriel García Márquez, in varsta de 83 de ani, este un scriitor columbian, care a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1982. Este cunoscut de catre prieteni drept Gabo.

Peruanul Mario Vargas Llosa este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori din America latina si, in acelasi timp, unul din cei mai importanti romancieri si eseisti din intreaga lume.

Llosa castigat si el Premiul Nobel pentru Literatura in anul 2010, pentru "cartografierea structurilor puterii", dupa ce a fost nominalizat la aceasta distinctie mai multi ani la rand.

Stirea castigarii premiului Nobel pentru pace, cenzurata de Guvernul chinez... Franta face pe victima la Consiliul Europei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x