Antena Căutare

Ai curaj să te uiți la ea? O fetiță de 7 ani a murit de FOAME, în ochii disperați ai părinților ei. A devenit simbolul crizei umanitare din Yemen

Amal Hussain, fetița în vârstă de 7 ani care a devenit un simbol al crizei umanitare din Yemen după ce o fotografie a ei a fost publicată săptămâna trecută de The New York Times, a murit joi în tabăra de refugiaţi yemeniţi, a anunţat familiei ei.

Amal Hussain, fetița în vârstă de 7 ani care a devenit un simbol al crizei umanitare din Yemen după ce o fotografie a ei a fost publicată săptămâna trecută de The New York Times, a murit joi în tabăra de refugiaţi yemeniţi, a anunţat familiei ei. Simpla ei imagine, stând cuminte pe un pat de spital, pare să rezume situația cumplită a acestei țări distruse de război.

După ce a apărut imaginea fetiței în The New York Times, cititorii publicației au contactat redacția, dorind să facă donații pentru familia ei. Aceștia au scris să întrebe dacă starea de sănătate a lui Amal Hussain se îmbunătățește.

Joi, însă, familia copilei a transmis că aceasta a murit îântr-o tabără de refugiați , aflată la peste 6 kilometri de un spital.

„Inima mi-e frântă. Amal era mereu zâmbitoare. Acum, sunt îngrijorată pentru ceilalţi copii ai mei", a spus plângând mama fetiţei, Mariam Ali.

Într-un interviu acordat mai devreme săptămâna aceasta în cadrul programului radio The Takeaway, fotograful Tyler Hicks, câştigător al premiului Pulitzer, a descris cât de „dificil", de „sfâşietor", dar şi de „important" a fost să o fotografieze pe Amal. „Ea sintetizează cu adevărat cât de tragică şi cât de gravă a devenit situaţia cu malnutriţia şi foametea în Yemen", a spus fotograful.

Yemen, una dintre cele mai sărace ţări arabe, se află de aproape patru ani scena unui conflict sângeros între guvernul susţinut de o alianţă condusă de Arabia Saudită şi rebelii houthi susţinuţi de Iran, cu consecinţe devastatoare pentru civili.

„Trebuie să încercăm să facem un efort pentru pace și nu putem spune că îl vom face mai târziu”, a spus Mattis, marți.

Amal este unul dintre cei 1,8 milioane de copii subnutriți din Yemen.

Între timp, Organizația Națiunilor Unit avertizează că numărul locuitorilor din Yemen care se bazează pe rații de urgență – opt milioane, ar putea crește la 14 milioane – adică o jumătate din populația țării.

Amal a fost fotografiată de Tyler Hicks la un spital din Aslam, aflat în apropiere de capital Sana'a. Fetița stătea pe un pat de spital, alături de mama ei, iar asistente medicale o hrăneau cu lapte din două în două ore. Însă, copila vomita și suferea de diaree. Mama fetiței era de asemenea bolnavă, suferind de febra denga.

Familia fetiței a fugit de bombardamente. Nu a avut puterea să o salveze pe Amal

Bombardamentele saudite au obligat familia lui Amal să fugă din locuința lor în munți, în urmă cu trei ani. Familia este originară din Saada, o provincie aflată la granița cu Arabia Saudită – loc lovit de cel puțin 18.000 de bombardamente saudite, din 2015.

Numele Amal, în arabă, înseamnă „speranță”. Ea a fost externată săptămâna trecută, deși încă se simțea rău. Însă, medicii au fost nevoiți să elibereze paturi pentru noi pacienți.

Familia fetiței a dus-o înapoi la tabăra de refugiați, unde primesc ceva ajutor, precum rații de zaghăr și orez. Însă, acest ajutor nu a fost suficient pentr a-i fi salvată viața copilei.

Amal a murit pe 26 octombrie, la trei zile după ce a fost externată. Un doctor care s-a ocupat de copilă i-a spus mamei acesteia să o ducă la spitalul Doctors Without Borders („Medici fără frontiere”), în Abs, la peste 20 de kilometric distanță. Însă, familia ei nu a avut puterea financiară pentru a aface această călătorie.

Săptămâna trecută, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator pentru asistenţa de urgenţă, Mark Lowcock, a declarat în Consiliul de Securitate al ONU că Yemenul este în pericol să fie „înghiţit de o foamete iminentă şi uriaşă", care ar putea afecta 14 milioane de oameni, circa jumătate din populaţia ţării.

Potrivit lui Lowcock, iminenta foamete ar putea fi „mai mare decât orice a văzut vreodată de-a lungul vieţii sale profesionale un om care activează în domeniul umanitar".

Recent, SUA și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – cei mai importanți furnizori de arme pentru Arabia Saudită, au cerut încetarea focului în Yemen. Jim Mattis, secretarul pentru apărare, a spus că acest lucru ar urma să se întâmple în 30 de zile.

Un joc extrem de PERICULOS este popular printre elevi! Poate duce la DECES!... E din nou cod roșu de vreme extremă! Alți cinci morți, în ultimele 24 de ore, în Italia: "Zburau țiglele caselor pe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x