Antena Căutare

O romanca va fi expulzata din Canada pentru ca sufera de paralizie cerebrala

O imigranta din Romania, bolnava de paralizie cerebrala, urmeaza sa fie expulzata din Canada impreuna cu mama ei, din cauza maladiei sale. Autoritatile o considera "neeligibila din punct de vedere medical" pentru a primi rezidenta canadiana. Comunitatea romaneasca s-a mobilizat in apararea celor doua femei si spera ca decizia va fi anulata in ultimul moment. Mai ales ca tanara nu a solicitat, pana in prezent, niciun ajutor de la sistemul canadian de asigurari sociale.

Eniko Reka Kincses si fiica ei, Boglarka, au ajuns, acum trei ani, din Satu Mare tocmai la Saskatoon, in inima Canadei, pentru a incepe o viata noua. Femeia are, aici, o sora care detine un atelier de croitorie si cizmarie. Ea spera ca isi va putea ingriji mai bine fiica, suferinda de paralizie cerebrala.

Reka si-a gasit repede de lucru ca asistenta medical, iar acum doreste sa-si deschida propriul sau camin pentru persoane cu dizabilitati. Dar visul s-ar putea sfarsi chiar in aceste zile. Autoritatile canadiene au hotarat ca Boglarka nu poate ramane in tara, deoarece ar deveni "o povara excesiva" pentru serviciile medicale si sociale. Tanara nu are, insa, nevoie de medicamente deosebite sau de alte ingrijiri decat cele pe care i le asigura chiar mama sa.

“Nu voi apela niciodata la serviciile de asistenta sociala pentru fiica mea, deoarece pot chiar eu sa-i asigur toate ingrijirile de care are nevoie”, spune Eniko Reka.
Autoritatile raman pe pozitie: au refuzat prelungirea permisului de munca pentru Reka iar maine, mama si fiica ar urma sa fie urcate in avion si trimise in Romania.

Dar romanii din Saskatoon nu accepta ca ele sa fie, astfel, nedreptatite. “Noi am facut o cerere, o petitie in sprijinul dansei, comunitatea romaneasca din Saskatoon a semnat o cerere de "support", cum se cheama aici”, precizeaza Calin Marincas, preot roman din Canada.

Cererea a fost semnata de peste 220 de persoane. Chiar si guvernul provincial este de acord ca Reka si fiica ei sa ramana in oras, dar ultimul cuvant apartine autoritatilor federale. Femeia s-a adresat justitiei, iar daca nu vor avea succes, vor face apel la guvern.

Eniko Reka Kincses spune ca, orice s-ar intampla, nu-si va parasi fiica, pe care o considera "un dar dumnezeiesc".

Un avion american F-16 a disparut de pe radare in largul coastelor italiene ale Marii Adriatice... Noua regina a Olandei e argentinianca! Cum sa-i faci pe dusmani sa-ti pape din palma...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x