Live acum
Prime Time 20:30X Factor

ONU respinge anunţul Washingtonului şi reafirmă ilegalitatea coloniilor israeliene în Cisiordania

Coloniile israeliene sunt contrare dreptului internaţional, a subliniat ONU marţi, după schimbarea poziţiei Statelor Unite cu privire la acest subiect, relatează AFP.

”Schimbarea poziţiei unui stat nu modifică legislaţia internaţională existentă şi nici interpretarea acesteia de către Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) şi Consiliul de Securitate” al ONU, a subliniat Rupert Colville, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru drepturile Omului.

Înaltul Comisariat ONU ”continuă să urmeze vechea poziţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite potrivit căreia coloniile israeliene încalcă legislaţia internaţională”, a subliniat el.

Administraţia lui Donald Trump, prin vocea secretarului de Stat Mike Pompeo, a aplicat luni o nouă lovitură consensului internaţional cu privire la conflictul israeliano-palestinian şi a anunţat că ea consideră de-acum că ”înfiinţarea unor colonii de civili israeliene în Cisiordania nu este în sine contrară dreptului internaţional”.

Pompeo a precizat că Statele Unite se bazează pe hotărâri ale tribunalelor israeliene.

Majoritatea coloniştilor trăiesc în colonii considerate legale de către justiţia israeliană.

Poziţia prezentată de către Pompeo plasează Statele Unite pe o poziţie contrară faţă de cea a comunităţii internaţionale şi faţă de rezoluţiile prin care Consiliul de Securitate al ONU consideră ilegale aceste colonii în teritoriile palestiniene ocupate de Israel.

Sursa : news.ro

Recomandari